Kolari haluaisi Ylläsjärven rajamuutoksen jo ensi vuoden alusta – Kittilä ei tahdo luopua ylläsjärveläisistään

Kuntarajojen muutosesityksestä järjestetään keskustelutilaisuus päätöksenteon viime metreillä.

kuntaliitokset
Pilviä Ylläsjärvellä
Kittilä ei halua luopua omasta osastaan Ylläsjärven kylää. Kolari kokee rajan siirron olevan alueen kehittämisen kannalta tärkeää.Antti M.J. Lahtinen

Kolarin kunta toivoo saavansa kahden kunnan rajan siirtymään Ylläsjärvellä ensi vuoden alusta alkaen. Kunta esitti viime vuonna valtioneuvostolle, että Kittilään kuuluvia maa-alueita liitettäisiin Kolariin.

– Olisimme onnellisia, jos päätökseen päästäisiin ennen kesäkuun loppua. Se on takaraja, jotta päätös voi tulla voimaan ensi vuoden alusta, Kolarin kunnanjohtaja Kristiina Tikkala sanoo.

Kittilän kunta ei edellenkään kannata Kolarin ajamaa osakuntaliitosta. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Rajala kertoo, että hänelle on myös tullut kuntarajan siirtoa vastustavia puheluita Ylläsjärven asukkailta.

– Emme me hevillä ylläsjärveläisistä luovu, Rajala pohtii.

Kristiina Tikkala näkee, että Kolarin esittämät liittämisperusteet ovat vahvoja Ylläsjärven alueen kehittämisen kannalta. Kittilässä taas on jo aiemmin todettu, että aluetta voidaan kehittää myös nykyisillä kuntarajoilla.

Kolarilaisilla vielä aikaa antaa lausuntoja

Sekä Kittilä että Kolari ovat pyytäneet asukkailtaan huomautuksia kuntarajan siirtoesityksestä. Kolarissa lausuntoaikaa on vielä jäljellä, sillä sitä päätettiin jatkaa 18. maaliskuuta asti. Kittilässä määräaika oli helmikuun loppupuolella.

Kolarissa kunnan virkamiehet päättivätkin vielä viime metreillä järjestää yleisölle keskustelutilaisuuden asiasta.

– Haluamme ennen kaikkea vastata ihmisten kysymyksiin: miten elämä ja arki oikein sujuisivat, jos tästä ajatuksesta tulisi totta, Kristiina Tikkala kertoo.

Kuntaliitosesityksen ratkeamiseen menee joka tapauksessa ainakin kuukausia. Kuntalaisten lausunnot käsitellään paikallisesti.

Esimerkiksi Kittilän kunnanhallituksen tarkasteltavana Kolarin tekemä rajansiirtoesitys on kertaalleen 26. maaliskuuta.

Lopulta asia siirtyy valtiovarainministeriön tai valtioneuvoston harkittavaksi.

Kolarin kunta järjestää keskustelu- ja tedotustilaisuuden kuntarajan siirtoesityksestä Ylläsjärven koululla tiistaina 12. maaliskuuta kello 18 alkaen.