Kirjoitukset alkoivat äidinkielen lukutaidolla – tehtävissä esillä pelon ilmapiiri ja rajuilma, koesaleissa kiusasi takkuileva tekniikka

Päivän kokeessa käsiteltiin muun muassa uutisvideoita ja J. L. Runebergin runoa Saarijärven Paavosta. Joissakin lukiossa koettiin ylimääräistä jännitystä verkko-ongelmien vuoksi.

ylioppilaskirjoitukset
Sähköiset ylioppilas kirjoitukset
Tiistaina alkaneet kevään kirjoitukset päättyvät 28. maaliskuuta.Markus Heikkilä / Yle

Kevään kirjoitukset käynnistyivät tiistaina äidinkielen lukutaidon kokeella. Tänä keväänä ensimmäistä kertaa kaikki kirjoitettavat aineet ovat sähköisiä. Viimeisimpänä sähköiseen muotoon siirtyy matematiikan koe, joka järjestetään 26.3.

Kevään kirjoituksiin on ilmoittautunut 40 271 kokelasta, mikä on noin 600 vähemmän kuin keväällä 2018. Kaikkiaan tehdään noin 125 000 koesuoritusta eri aineissa.

Äidinkielen koe kirjoitettiin nyt toista kertaa sähköisenä. Kuopion Klassillisen lukion abiturientit Ella Juntunen ja Sara Lahti poistuivat koesalista huojentuneina siitä, että odotettu rutistus oli vihdoin ohi:

– Toivotaan parasta, että koe meni ihan hyvin. Ei se ainakaan hirveää vaikealta vaikuttanut, abiturientit tuumailivat.

Sähköisyyden ansiosta koemateriaali voi olla muutakin kuin kuvia tai tekstiä, kuten videoita. Päivän kokeessa kokelaat pääsivät analysoimaan parin vuoden takaista Kiira-myrskyä käsittelevää tv-uutista ja analysoimaan J. L. Runebergin runoa Saarijärven Paavosta. Lisäksi kokeilaiden valittavana oli tehtävä, jossa käsiteltiin pelon ilmapiiriä Tove Janssonin romaanikatkelman pohjalta.

Kuopion Klassillisessa lukiossa kokeeseen osallistui myös Tuomas Alanen. Kokelas oli ehtinyt syödä eväät, mutta kahvia oli vielä jäänyt termospullon pohjalle kokeen jälkeen.

– Löysin hyvät tehtävät joihin vastata ja jopa ajatuksia vastauksiin. Toivotaan, että YTL tykkää, Alanen naurahti.

Kiusana takkuileva tekniikka

Kaikkialla Suomessa ei ollut yhtä leppoisat tunnelmat kuin Kuopiossa. Osassa koesaleissa koettiin tiistaina ylimääräistä jännitystä verkon kaaduttua. Lisäksi lukioissa ilmeni ongelmia palvelimien kuormituksen kanssa.

Ongelmat koskivat yhteensä noin 270 kokelasta. Yhteensä päivän kokeeseen oli ilmoittautunut noin 30 000 kokelasta. Ylioppilastutkintolauta ei kerro lukioiden nimiä, mutta Ylen tietojen mukaan kokeen alku viivästyi ainakin Kouvolan yhteislyseossa. Ongelmia tiedetään olleen myös Helsingin, Hämeenlinnan ja Turun lukioissa.

Kouvolassa kokelaat joutuivat odottamaan yli kaksi tuntia, koska koe oli jo ehtinyt alkaa.

Ylioppilastutkintolautakunnasta (YTL) kerrotaan, että palvelinten ja verkon asetuksiin liittyneitä ongelmia on selvitetty yhdessä lukioiden ja kuntien it-tukipalvelujen kanssa. Häiriö otetaan tarpeen mukaan huomioon myös arvostelussa.

Painoarvo kasvaa, muttei vielä

Ylioppilastutkinnon tuloksilla on keväästä 2020 alkaen entistä suurempi painoarvo korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa.

Ylioppilastutkintolautakunnasta sanotaan, että muutokset eivät vielä tänä keväänä näy kirjoitusten osallistujamäärissä.

– Nähtävissä on kuitenkin viitteitä siitä, että pitkää matematiikkaa lukiossa opiskelleet opiskelijat ovat rohkaistuneet suorittamaan pitkän matematiikan myös ylioppilastutkinnossa, totesi pääsihteeri Tiina Tähkä.

Kokelaat voivat ennakoida valinnoillaan pitkän matematiikan kirjoittamisesta saatavaa piste-etua. Ylioppilastutkintolautakunnasta kuitenkin muistutetaan, että ilmoittautumisten lukumäärät vaihtelevat tutkintokerrasta toiseen monesta eri syystä.

Kokelaiden jaksaminen huomioitu

Kevään 2019 ylioppilastutkinnon koepäivien aikataulu poikkeaa hieman aikaisempien keväiden aikatauluista. Aikatauluissa on haluttu huomioida muun muassa opiskelijoiden jaksaminen, koejärjestelyt ja kokeiden arvostelun vaatima aika.

– Aikaisempina vuosina tutkintopäivinä on ollut keväisin maanantai, keskiviikko ja perjantai kaikilla tutkintoviikoilla. Nyt tutkinto alkaa tiistaina ja muissakin viikoissa on jonkin verran muutoksia, pääsihteeri Tiina Tähkä kertoi.

Äidinkielen lukutaidon koetta käsitellään Yle Abitreenien lähetyksessä, joka on katsottavissa Yle Areenassa. Päivän äidinkielen kokeeseen voi tutustua täällä.

Tiistaina kirjoitettiin myös suomi toisena kielenä. Ylioppilastutkinto jatkuu tämän viikon torstaina vieraiden kielten lyhyen oppimäärän kokeilla ja perjantaina reaaliaineiden kokeilla.

Lue myös:

Verkko kaatui ylioppilaskirjoituksissa, osa kokelaista joutui istumaan yli kaksi tuntia hiljaa paikoillaan – sähköisessä kokeessa ongelmia monissa lukioissa

Katso myös:

Yo-kokeet ensi kertaa kokonaan sähköisesti