Etkö nähnyt revontulia viime yönä? Ei nähnyt varmaan moni muukaan, sillä koronan massapurkaus on myöhässä ja saavuttanee Maan vasta tänään

Tänä yönä on kohtalainen mahdollisuus revontulien leiskunnalle koko maassa eikä pilvienkään pitäisi olla tiellä.

revontulet
Revontuli jossakin Suomessa.
Giulio Ercolani / AOP

Lupailimme eilen, että revontulia voisi näkyä maanantain ja tiistain välisenä yönä Etelä- ja Keski-Suomessa asti.

Koska avaruudessa etäisyydet ovat valtavat ja voimat suuria, on täältä Maasta käsin hankala antaa hyvin tarkkoja ennustuksia avaruussään oikuista. Siksi revontulet saattoivat jäädä eilen monelta näkemättä.

Nyt vaikuttaa nimittäin siltä, että Auringon uloimman kaasukehän eli koronan massapurkaus ei ollut vielä tiistaina päivällä saavuttanut Maata. Ilmatieteen laitoksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Auringosta 8. maaliskuuta lähtenyt massapurkaus on mahdollisesti myöhässä ja saapuu Maahan sittenkin vasta tänään.

Eli katse uudestaan taivaalle! Tänään ja huomenna on kohtalainen mahdollisuus revontulien leiskunnalle Etelä- ja Keski-Suomessa asti. Lapissa puolestaan "reposet" ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana – eli myös lähipäivinä.

Eikä siinä vielä kaikki!

Tänä iltana ja yönä on täydellinen sää revontulien bongaamiseen, sillä lähes koko maassa on selkeää, sanoo Ylen meteorologi Joonas Koskela. Vain ihan itärajan tuntumassa voi olla pilvistä, mutta senkin pitäisi väistyä aamuun mennessä.

Koskela muistuttaa, että selkeä taivas tarkoittaa myös kiristyvää pakkasta.

– Lämmintä päälle ja ulos! Tänään pitäisi olla ihan hyvät mahdollisuudet revontulien näkemiseen, sanoo Koskela.

Ilmatieteen laitos muistuttaa, että ilmakehän kaoottisuus tekee sään ennustamisesta maapallolla hankalaa (siirryt toiseen palveluun). Mutta avaruussäässä vasta muuttujia onkin.

– Joidenkin mallinnusten mukaan 9.3. lähtenyt massapurkaus saattaisi myös vaikuttaa, mutta tämä on hyvin epävarmaa. Lisäksi koronan aukon vaikutus alkaa näkyä lähipäivinä, joten avaruussää voi olla häiriöistä, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan lähipäivien revontulista ja avaruussäästä.

Revontulien aktiivisuutta voi seurata Ilmatieteen laitoksen sivuilta. (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

Tänä yönä kannattaa katsoa taivaalle: revontulia voi näkyä etelässä asti