Joko nyt loppuu bussin odotteleminen kehnoissa tiloissa? Pääpysäkeille listattiin minimivaatimukset

Tuoreen selvityksen mukaan pysäkkien tilanne on tällä hetkellä varsin vaatimaton Itä-Suomessa.

Iisalmi
Ihmisiä nousemassa bussiin torin laidalla Kuopiossa.
Marianne Mattila / Yle

Linja-autoliikenteen pääpysäkit halutaan laittaa parempaan kuntoon kuntien keskustaajamissa. Nyt matkustajat joutuvat odottamaan linja-autoa paikoin rauhattomissa ja turvattomissa tiloissa.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen tekemän selvityksen mukaan pysäkkien tilanne on tällä hetkellä varsin vaatimaton Itä-Suomen kolmen maakunnan alueella.

Selvityksen mukaan joka toiselta pääpysäkiltä puuttuvat aikataulut kokonaan. Lämmin odotustila löytyy vain joka kolmannelta pysäkiltä. Vielä harvemmalla pysäkillä on WC tai kahvio.

ELY-keskus määritellyt minimivarustelutason

ELY-keskus on määritellyt linja-autoliikenteen pääpysäkin minimivarustelutason.

Sen mukaan pysäkille täytyy olla asianmukainen opastus. Paikalla on oltava pysäkkimerkintä ja nimikilpi. Sen lisäksi tarvitaan katos, penkki, aikataulut ja mahdollisuus lukita polkupyörä suojaan säältä.

Fyysisten parannusten lisäksi selvityksessä korostui matkustajien tarve saada nykyistä paremmin informaatiota esimerkiksi joukkoliikenteen aikatauluista.

Parannustoimia on jo kartoitettu tarkemmin muutaman itäsuomalaisen kunnan kanssa. Mukana ovat olleet Iisalmi, Ilomantsi, Juva, Kaavi, Tohmajärvi ja Tuusniemi.

Vähimmäistason kustannukset tulevat maksamaan enimmillään noin 20 000 euroa. Esimerkiksi Tohmajärvellä pysäkin peruskatos tehdään kunnan omana työnä, joten kustannus on vain noin 2 000 euroa.

Itä-Suomessa on yhteensä 64 pääpysäkkiä.