1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. feminismi

Uusi miesjärjestö haluaa laajentaa mieskuvaa – "Toivon, että yhä useampi mies uskaltaisi sanoa olevansa feministi"

Miehet ry:n puheenjohtaja Janne Salakka toivoo, että kolmas sukupuoli tunnustettaisiin Suomen lainsäädännössä.

Janne Salakka toivoo, että yhä useampi mies uskaltaisi sanoa olevansa feministi. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Viime marraskuussa kolmisenkymmentä miestä ja naista kokoontui kansainvälisenä miestenpäivänä Helsinkiin, Naisasialiitto Unionin tiloihin. Kokoontumisen tarkoituksena oli perustaa uusi, feministinen miesjärjestö.

– Siinä oli tiettyä symboliikkaa, sillä Naisasialiitto Unioni (siirryt toiseen palveluun) on Suomen vanhin tasa-arvoa ajava järjestö, kertoo Janne Salakka.

Turkulainen, 27-vuotias valtio-opin opiskelija Salakka valittiin uuden järjestön puheenjohtajaksi. Järjestö sai nimeksi Miehet ry (siirryt toiseen palveluun). Sen tarkoituksena on edistää miesten asemaa yhteiskunnassa. Järjestölle tärkeää on myös feminismi ja antirasismi.

Ylpeä feministi

Janne Salakka sanoo tajunneensa parikymppisenä, että hän on feministi.

– Feminismi tarkoittaa syrjimättömyyttä. Haluamme luoda tasa-arvoisen yhteiskunnan sekä edistää miesten ja naisten asemaa.

Salakan mukaan nykyfeminismi huomioi kaikki sukupuolet sekä myös esimerkiksi vammaisuuden tai etnisen syntyperän vuoksi tapahtuvan syrjinnän.

– Feminismi on se keino, jolla pystymme edistämään aivan jokaisen asemaa.

Haluamme ajaa tasa-arvoa omalla tavallamme, joka on intersektionaalinen feminismi.

Janne Salakka

Janne Salakka sanoo olevansa ylpeä siitä, että on feministi.

– Toivon, että yhä useampi mies uskaltaisi sanoa olevansa feministi. Se ei ole mitenkään epämiehekästä, vaan aitoa halua edistää näitä asioita.

Miehet ry:ssä on yli sata jäsentä eri puolilta Suomea. Janne Salakka sanoo, että järjestö on nostanut esiin monia miesten tasa-arvoon liittyviä ongelmia.

– Esimerkiksi nuorten miesten syrjäytyminen, sukupuolittunut asepalvelus, terveys ja hyvinvointi, koulutus- ja oppimiserot sekä turvapaikanhakijamiesten asema.

Öyhöttävyys ei innosta

Suomessa on toistakymmentä erilaista miesjärjestöä. Vuonna 2011 perustettiin Miesjärjestöjen keskusliitto (siirryt toiseen palveluun), johon kuuluu kuusi jäsenjärjestöä. Liiton tarkoituksena on edistää hyvinvoinnin ja sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumista miesnäkökulmasta.

Miehet ry ei ole halunnut liittyä keskusliittoon.

– Olemme käyneet tästä keskustelua, mutta toistaiseksi on haluttu pysyä ulkopuolella. Haluamme ajaa tasa-arvoa omalla tavallamme, joka on intersektionaalinen (siirryt toiseen palveluun) feminismi, Salakka sanoo.

Hänen mukaansa uusi miesjärjestö piti perustaa, koska vanhoissa miesjärjestöissä on tarpeetonta vastakkainasettelua ja aggressiivisuutta.

– Ne ovat liian öyhöttäviä. Halusimme irtisanoutua tämäntyyppisestä toiminnasta.

Janne Salakka on aina halunnut vaikuttaa asioihin. Hän toimii myös vihreiden varavaltuutettuna Turun valtuustossa. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Puolueille miesjärjestöt

Miesjärjestöjen keskusliiton puheenjohtaja Jyrki Lohi sanoo, että keskusliiton alaiset jäsenjärjestöt eivät ole aggressiivisia.

– Mutta ärhäkkyydestä voidaan puhua, kun puolustetaan omia näkemyksiä.

Lohi pitää tärkeänä sitä, että tasa-arvosta käytäisiin avointa vuoropuhelua. Lohen mukaan ongelmallista on se, että naisjärjestöt ajavat tasa-arvoa vain naisnäkökulmasta.

– Pitäisi ymmärtää liittää siihen myös miesten tasa-arvo.

Feministinen järjestö ei voi ajaa miesten aseman parantamista, koska naisten asiat ovat aina etusijalla.

Henry Laasanen

Jyrki Lohi kuuluu keskusliiton alaiseen PerusÄijät (siirryt toiseen palveluun)-yhdistykseen, joka on perussuomalaisten miesjärjestö. Myös vihreillä on oma miesjärjestö Vihreä Miesliike (siirryt toiseen palveluun).

Muilla puolueilla ei omaa miesjärjestöä ole. Sen sijaan kaikilla puolueilla on omat naisjärjestönsä, jotka ajavat naisten asiaa.

– Pitäisin suotavana, että kaikilla puolueilla olisi myös oma miesjärjestö, Jyrki Lohi sanoo.

"Tasa-arvokeskustelu naisten hallussa"

Miesasiamies ja sosiologi Henry Laasanen on kirjoittanut vuosia blogeja tasa-arvosta (siirryt toiseen palveluun)ja arvostellut niissä kiihkeästi feminismiä.

– Feminismi lähtee siitä, että naisten asiat ovat etusijalla. Mitään sellaista, mikä heikentäisi naisten asemaa, ei hyväksytä, Laasanen sanoo.

Kymmenen vuotta sitten Laasanen oli perustamassa Miesten tasa-arvo (siirryt toiseen palveluun) -yhdistystä. Sen mukaan miesten asema on useissa asioissa naisten asemaa heikompi ja tasa-arvon pitäisi koskettaa myös miehiä.

Laasasen mielestä tasa-arvokeskustelun suurin ongelma on epätasa-arvo.

– Tasa-arvokeskustelu ja -politiikka ovat täysin naisten hallussa ja kallellaan feminismiin.

Henry Laasanen ihmettelee uutta feminististä miesjärjestöä, joka sanoo ajavansa tasa-arvoa.

– Feministinen järjestö ei voi ajaa miesten aseman parantamista, koska naisten asiat ovat aina etusijalla.

Keskinäistä nokittelua

Miehet ry:n puheenjohtaja Janne Salakka sanoo jo tottuneensa vanhan liiton miesjärjestöjen arvosteluun.

– Toivoisin kuitenkin vähän rakentavampaa keskustelua, ettei se aina menisi siihen keskinäiseen nokitteluun.

Janne Salakka uskoo, että feminismin avulla yhteiskunnasta saadaan tasa-arvosempi kaikille suomalaisille. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Salakka ihmettelee Laasasen tapaa nähdä tasa-arvo ikään kuin sukupuolten välisenä kilpailuna.

– Hänen tapansa tuoda asioita esiin on aika aggressiivinen ja ilmentää sellaista ajattelua, että jos edistetään naisten asemaa, se on miehiltä pois.

Janne Salakka sanoo, että vaikka Miehet ry on feministinen miesjärjestö, se ajaa monia perinteisten miesjärjestöjen asioita. Esimerkiksi miesten tasa-arvon huomioimista huoltajuuskiistoissa ja lainsäädännössä laajemminkin.

Mitä on olla mies?

Janne Salakan mukaan yhä useampi mies uskaltaa nykyään olla sellainen kuin haluaa. On kuitenkin tärkeää käydä yhteiskunnallista keskustelua siitä, mitä on olla mies, ja ylipäätään keskustella sukupuolisuudesta.

– Olisi tärkeää, että lainsäädännössä tunnustettaisiin kolmas sukupuoli ja laajalti purettaisiin tarpeettomia sukupuolittuneita käytäntöjä.

Hän sanoo, että Miehet ry:n tärkein tehtävä on laajentaa mieskuvaa, koska se liittyy niin moneen asiaan. Tästä yhdistys saa myös jatkuvasti palautetta.

Muutama vuosi sitten Suomessa nousi valtakunnan puheenaiheeksi neljävuotiaan pikkupojan tykästyminen pinkkiin, glitteriin ja mekkoihin. Hänen äitinsä koskettava kirjoitus (siirryt toiseen palveluun) Facebookissa sai aikaan miesten mekkokampanjan (siirryt toiseen palveluun), jolla haluttiin tukea aikuisten silmätikuksi joutunutta poikaa.

Janne Salakka uskoo, että asiat ovat toisin 20 vuoden kuluttua.

– Toivon, että silloin ei tarvitse enää keskustella siitä, saako mies pukeutua mekkoon tai tykätä kukkakuosista.

Lue lisää:

Moni mies on feministi vaikkei tunnusta sitä ääneen, uskoo näyttelijä Jussi Lankoski, 32, ja haluaa rikkoa hiljaisuuden

Miesten syrjintä jää pimentoon – "Nuolevat haavansa ja asia jää sikseen"

Tyttöjen itsetuntokurssista tuli tasa-arvokysymys – nyt koulu tarjoaa vastaavan kurssin myös pojille Koulujen tasa-arvo-opas raivostutti vanhemmat – Opetushallitus: Kouluissa saa edelleen puhua tytöistä ja pojista