Viron hallitustunnustelut mutkistuvat – keskusta neuvottelee Isänmaa-puolueen ja oikeistopopulistisen EKRE:n kanssa

Keskustaväki on jakaantunut. Osa ei halua samaan hallitukseen oikeistopopulistisen EKRE:n kanssa.

Viro
Juri Ratas
Keskustapuolueen Juri Ratas tahtoisi jatkaa Viron pääministerinä.Patrick Seeger / EPA

Viron hallitustunnustelut ovat saaneet uuden käänteen. Keskustapuolueen pääministeri Jüri Ratas on aloittanut omat hallitusneuvottelut konservatiivisen Isänmaa-puolueen ja oikeistopopulistisen EKRE-puolueen kanssa.

Hallitustunnustelut erityisesti EKRE-puolueen kanssa ovat herättäneet myös vastustusta keskustapuolueen sisällä.

Keskustan, Isänmaan ja EKRE:n koalitiolla olisi yhteensä 57 paikkaa 101-paikkaisessa parlamentissa ja se voisi hyvin muodostaa toimivan hallituksen.

Väistyvän hallituksen pääministeri Juri Ratas on arvioinut, että jos keskustalle vain tarjoutuu mahdollisuus muodostaa hallitus, niin hän voi mielellään jatkaa pääministerinä.

Reformipuolueen yritys kariutui viime viikolla

Reilu viikko sitten pidetyissä vaaleissa suurimman puolueen paikan voitti Reformipuolue.

Reformipuolueen johtaja Kaja Kallas tunnusteli aluksi hallituksen muodostamisen mahdollisuutta keskustapuolueen kanssa. Yritys kariutui viime perjantaina erimielisyyksiin veropolitiikasta.

Kallas on sanonut nyt siirtävänsä omat hallitustunnustelunsa sosiaalidemokraattien suuntaan. Näillä kahdella puolueella ei ole yhdessä enemmistöä parlamentissa.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid on sanonut haluavansa nimittää Kallaksen pääministeriehdokkaaksi. Kallas olisi Viron ensimmäinen naispääministeri.

Lähteet: AFP