1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joukkoliikenne

Nyt se tapahtuu: HSL:n jättiuudistus otetaan käyttöön huhtikuussa – listasimme keskeiset muutokset

HSL:n vyöhykeuudistus astuu voimaan 27.4. Samaan aikaan myös lippujen hinnat muuttuvat.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka / HSL

Helsingin seudun liikenne HSL ottaa uuden vyöhykemallin käyttöön 27.4. yöllä kello 4.30.

HSL:n vyöhykemallissa Helsingin seutu on jaettu neljään vyöhykkeeseen, jotka piirtyvät noin 10 kilometrin levyisiksi kaariksi Helsingin keskustan ympärille. Helsinki, Espoo ja Vantaa sijoittuvat vyöhykkeille A, B ja C, mutta kehyskunnat, Kirkkonummi, Siuntio, Tuusula, Kerava ja Sipoo, sijoittuvat D-vyöhykkeelle.

Keräsimme alle keskeisimmät asiat vyöhykeuudistuksesta. HSL on tekemässä joukon myös muita muutoksia, kuten kortinlukijan muutokset. Näistä voi lukea lisää HSL:n nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Matkaliput menevät uusiksi

Jatkossa lippu ostetaan kaikille niille vyöhykkeille, joiden kautta matka kulkee. Yksittäisille vyöhykkeille matkalippua ei kuitenkaan myydä vyöhykkeillä A, B tai C. Nykyisen kaupungin sisäisen lipun tilalle ostetaan siis AB- tai BC -lippu.

Tämä tarkoittaa myös, että näiden lippujen matkustusalue on laajempi kuin aiempi kaupungin sisäinen lippu.

Jatkossa kuntarajojen yli matkustava ei osta enää seutulippua, vaan sitä vastaa jatkossa ABC-lippu.

Osalla lipunhinta kallistuu, osalla halpenee

HSL muuttaa uudistuksen yhteydessä lippujen hintoja. HSL:n hinnoittelun perusteena on enemmän jatkossa matkan pituus Helsingin keskustasta mitattuna. Toisille tämä tarkoittaa lipunhinnan laskua, toisille nousua.

Esimerkiksi tällä hetkellä Helsingin sisäisellä 30 vuorokauden kausilipulla matkustavan lippu maksaa 54,70 euroa. Jatkossa samalla alueella matkustava joutuu pulittamaan AB-kausilipusta 59,70 euroa.

Sen sijaan, 30 vuorokauden seutulippu maksaa tällä hetkellä 106,50 euroa, mutta jos matkustaa esimerkiksi Tapiolan ja Helsingin keskustan väliä, 30 vuorokauden AB-kausilippu maksaa 59,70 euroa.

Lisävyöhykkeellä lentokentälle

Vyöhykeuudistuksen myötä kausilipun omistaja voi ostaa lisävyöhykelipun kausilipun jatkeeksi. Esimerkiksi, jos sinulla on AB-kausilippu ja sinun tarvitseekin matkustaa lentoasemalle, voit ostaa puuttuvalle C-vyöhykkeelle lisävyöhykelipun.

Lisävyöhykelippu tulee ostaa samalla kanavalla kuin kausilippu, esimerkiksi HSL-kortilla tai HSL-sovelluksella.

Opiskelija-alennus pienenee

Voittajien puolelle pääsevät alennuslippujen omistajista 16-vuotiaat nuoret, sillä uudistuksen myötä lastenlipun ikäraja nousee nykyisestä 16 vuodesta 17 vuoteen. Jatkossa myös kaikki Kelan eläkeläiset ja liikuntarajoitteiset saavat 50 prosentin alennuksen, kun aiemmin osa on saanut alennusta vain 25 prosenttia. Työeläkkeellä olevat eivät edelleenkään saa HSL:n alennuksia.

Alennukset pienenevät opiskelijoilla, jotka saavat jatkossa kausilipuista 45 prosentin alennuksen entisen 50 prosentin sijaan. Opiskelija-alennus koskee jatkossa vain kausilippuja, kun aiemmin opiskelija sai alennuksen myös kertalipuista.

Jatkossa kuitenkin pyörätuolilla liikkuvat, pientä lasta vaunuissa tai rattaissa kuljettavat sekä sokeat (siirryt toiseen palveluun) saavat matkustaa yhä ilman lippua.

HSL uusii kausilippujen sisällön automaattisesti

Arvo- ja kausilippujen sisällöt muuttuvat uudistuksen yhteydessä automaattisesti. Esimerkiksi Helsingin sisäiseen liikenteeseen ostettu lippu muuttuu AB-vyöhykelipuksi ja seutulippu ABC-lipuksi.

Jos uusi kausilippu ei vastaa matkustustarpeita, lipun matkustusalueen voi käydä muuttamassa palvelupisteessä kahden kuukauden ajan. Mahdollinen hintaero joko hyvitetään asiakkaalle tai peritään lisämaksuna muutoksen yhteydessä. Jos lipunhinta kallistuu, niin HSL ei peri erotusta muutosvaiheessa.

– Jos seutulipun käyttäjä ei jatkossa tarvitse ABC-lippua, vaan hänelle riittää jatkossa AB-lippu, niin kausi muutetaan AB-kaudeksi. Jos siitä jää ylimääräistä rahaa, niin se hyvitetään sitten asiakkaalle, HSL:n markkinointi- ja viestintäpäällikkö Sari Kotikangas kertoi aiemmin Ylelle.

Vihreä matkakortti täytyy vaihtaa uuteen siniseen korttiin tai HSL-sovellukseen ennen huhtikuun 27. päivää. HSL:n mukaan kortteja on nyt vaihdettu reilut 850 000.

HSL ennustaa lisääntyviä matkustajamääriä joukkoliikenteeseen

HSL ennustaa uusistuksen tuovan lisää matkustajia erityisesti Rantaradalla ja Länsimetron osuudella. Kaiken kaikkiaan joukkoliikennekasvua HSL ennustaa vain yhden prosentin verran koko seudulla. HSL arvioi uudistuksen lisäävän Helsingin kantakaupungissa lyhyiden matkojen pyöräilyn ja kävelyn määrää.

Miten vyöhykeuudistus vaikuttaa sinun elämääsi? Miten lipunhintasi muuttuu? Voit keskustella aiheesta asiallisesti jutun alla tänään keskiviikkona kello 22 asti.

Muokattu 13.3. kello 12.30: HSL:n oikaiseman tiedon mukaan eläkeläisalennuksia koskeava kohta. Eli eläkeläisalennus koskee vain Kelan eläkettä saavien kohdalla, ei kaikkien eläkeläisten kohdalla, kuten HSL aiemmin asiasta tiedotti.

Lue lisää:

Näin HSL:n vyöhykeuudistus muuttaa lippujen hintoja – kouluryhmät reissaavat nyt maksutta, opiskelijoille huonoja uutisia

Matkakortin vaihtaminen on aiheuttanut ongelmia osalle asiakkaista – Kova vaihtotahti kuormittaa HSL:n järjestelmiä

Pääkaupunkiseudun lippu-uudistus viivästyy – vyöhykkeet pysyvät samana alkukevääseen