1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hiilijalanjälki

Kuluttaja: Juuston hiilijalanjälki ei olekaan niin paha

Mitä enemmän juustoon käytetään maitoa, sitä suuremmat sen ilmastovaikutukset ovat.

hiilijalanjälki
juusto ja juustohöylä
Kovat juustot ovat hiilijalanjäljeltään pahimpia.Ismo Pekkarinen / AOP

Juusto ei olekaan ilmastovaikutuksiltaan lähes yhtä paha kuin naudanliha. Kuluttajan (jutun sisältö vaatii tilauksen) (siirryt toiseen palveluun) selvityksen mukaan tuotannon tehostuminen, erityisesti sivutuotteena syntyvän heran hyödyntäminen muissa elintarvikkeissa pienentää ilmastovaikutusta.

Lisävaikutusta tulee siitä, mistä eläimestä juuston valmistukseen käytettävä maito tulee. Lampaan- tai vuohenmaitolitran hiilijalanjälki voi olla jopa kaksin- tai kolminkertainen lehmänmaitolitraan verrattuna, selviää YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön tutkimuksesta.

Osittaisesta synninpäästöstään huolimatta juuston tuotannon päästöt kuitenkin ovat keskimäärin suuremmat kuin broilerin ja samalla tasolla kuin sianlihan. Erityisesti juuston valmistukseen käytettävän maidon määrä lisää päästöjä.

Juustoista taas kovat juustot ovat pahimpia, kun niihin menee enemmän maitoa ja niitä kypsytetään pitempään. Pehmeät juustot, esimerkiksi raejuusto ja levitettävä pehmeä tuorejuusto ovat siis ekologisempia kuin kovat juustot.

Lue seuraavaksi