Kemin kaupunginteatteri haluaisi nopeasti tilat Karjalahdelta, mutta joutuu odottamaan kaupungin päätöstä teatterin tulevaisuudesta

Kemiläisen Palot-yhtiöt Oy:n omistama teollisuushalli on kaupunginteatterin ykkösvaihtoehto pitkäaikaiseksi väistötilaksi.

Kemin kaupunginteatteri
Teatteri ehkä teollisuushalliin

Kemin kaupunginteatterin väistötilaksi on ehdolla kaksi teollisuushallia, jotka sijaitsevat Karjalahden teollisuusalueella. Vielä tammikuussa teatterilaiset harkitsivat väistötilaksi myös postin entistä kiinteistöä, mutta siitä on luovuttu.

Teatterilaiset haluavat, että heille remontoidaan pitkäaikaiset väistötilat Etran ja Dahlin käytössä oleviin teollisuustiloihin. Näistä suurempi eli Etran käytössä oleva Palot-yhtiöt Oy:n halli vapautuu ensi vuodeksi ja pienempi Dahlin halli jo tänä keväänä.

– Nämä soveltuisivat meille paremmin kuin postin kiinteistö, joka on teatterin tarpeisiin aivan liian matala ja sokkeloinen, luonnehtii teatterinjohtaja Sarianne Paasonen.

Teollisuushalliin saataisiin nykyistä suurempi katsomo

Teatterinjohtaja Sarianne Paasosen mukaan isompaan 1 500-neliöiseen kiinteistöön voitaisiin rakentaa nouseva katsomo, jossa olisi 200 paikkaa. Tällä hetkellä teatterin nykyisissä väistötiloissa Kemin Pirtillä on 120 paikkaa.

Teatterin omissa laskelmissa on kaavailtu, että isompaan halliin saataisiin mahtumaan myös lavastamo sekä toimisto- ja ravintolatilat.

– Sen sijaan pienempi halli tarvitaan muun muassa tarpeiston ja puvustamon käyttöön sekä teatterilaisten harjoitussaliksi, sanoo Sarianne Paasonen.

Toistaiseksi teatterilaiset eivät ole tehneet tarkkaa kustannuslaskelmaa teollisuushallien vaatimista muutostöistä. Palot-yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Jan Palo sanoo, että myöskään virallisia neuvotteluja teatterin kanssa ei ole vielä käyty.

– Kyseessä on täydellinen käyttötarkoituksen muutos, jos teollisuustila remontoidaan teatterikäyttöön. Alustavienkin kaavailujen mukaan muutoksia vaatisivat esimerkiksi hallin ilmastointi, lämmmitys ja viemäröinti, sanoo Jan Palo.

Ensin ratkaistaan teatterin toimintamalli

Kemin kaupunginteatteri toimii ainakin tämän vuoden nykyisissä tiloissa Kemin Pirtillä ja Tullimakasiinissa, mutta teatterin väki haluaisi päätöksen väistötiloista mahdollisimman pikaisesti. Sen sijaan kaupunginjohto ei halua sitoa käsiään mahdollisen väistötilan suhteen ennen kuin teatterin toimintamallista tehty selvitys valmistuu.

– Teatterin tuleva toimintamalli ratkaistaan ennen minkäänlaisia väistötiloja koskevia päätöksiä. Vaihtoehtoina voi olla nykyisen toiminnan jatkuminen kuntavetoisena tai toiminta esimerkiksi säätiö- tai yhdistyspohjalta, sanoo kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

Teatterinjohtaja Sarianne Paasosen toiveena on ollut, että kaupunginvaltuusto voisi ratkaista teatterin tilakysymyksen jo huhtikuussa, mutta tämä ei käy kaupunginjohtajalle.

– Meillä on valmistumassa työryhmän esitys teatterin tulevasta toimintamallista. Raportti valmistuu joko 25. maaliskuuta kokoontuvalle kaupunginhallitukselle tai konsernijaostolle, joka kokoontuu seuraavana päivänä, sanoo Nissinen.

Paasosen mukaan tilapäätöksen vitkuttaminen tulee johtamaan ainoastaan teatterin alasajoon, sillä teatterin ehdottamat väistötilat eivät ole vapaana kauan.

– Dahl vapautuu toukokuussa ja se pitää vuokrata saman tien. Teatteri toimii ensi kauden vielä väliaikaisissa tiloissa, joissa ohjelmiston pyörittäminen on mahdollista ainoastaan Dahlin harjoitussalin avulla, sanoo Paasonen.

Kemissä teatterin tulevaisuuteen vaikuttaa osaltaan kaupungin taloustilanne, sillä isoja investointeja vaativat myös uimahalli sekä koulu- ja päiväkotiverkko.

– Monet kaupungin toiminnot tulevat vaatimaan tarkistamista taloustilanteen vuoksi ja teatteri on yksi niistä, sanoo Nissinen.