Lapin maakuntajohtaja tylyttää isojen kaupunkien sote-mallia: Johtaisi kuntaliitoksiin tai pakkoluovutuksiin

Helsinki ja viisi muuta isoa kaupunkia haluaa järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut jatkossakin kuntapohjaisesti eikä liittää mukaan laajaa hallintoremonttia.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Sairaanhoitaja työntää sairaalasänkyä käytävällä.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen tulevaisuudesta on erimielisyyttä.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Lapin liiton maakuntajohtaja Mika Riipi arvostelee isojen kaupunkien esittelemää sote-mallia. Riipin mukaan kuuden suurimman kaupungin malli ei ratkaise miten yli 300 pienemmän kaupungin ja kunnan palvelut voitaisiin tulevaisuudessa järjestää.

Helsinki, Espoo, Oulu, Tampere, Turku ja Vantaa esittävät, että sosiaali- ja terveyspalvelut järjestettäisiin jatkossakin kuntapohjaisesti eikä siihen liitettäisi laajaa, muita toimialoja koskevaa hallinnon uudistamista. Hallituksen kaatuneessa sote-mallissa oli mukana maakuntauudistus, jossa perustettaville maakunnille olisi annettu myös muita tehtäviä, muun muassa pelastustoimi.

– Isojen kaupunkien malli on ympäripyöreä ja täysin epätodennäköinen, Riipi kommentoi.

Suurempiin yksiköihin

Kaupungit toteavat yhteisessä tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että "sosiaali- ja terveydehuollon järjestämisvastuun kokoamista suurempiin kokonaisuuksiin on jatkettava".

– Useilla alueilla on jo koottu tai lähdetty kokoamaan järjestämisvastuuta suurempiin yksiköihin, esimerkiksi kuntayhtymiin, kaupunkien tiedotteessa kerrotaan.

Kaupungit eivät mainitse suoraan, olisiko palvelujen järjestäjillä oltava jatkossa jokin minimiasukasmäärä.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoo Ilta-Sanomissa, että vähimmäisasukasmäärän pitäisi olla merkittävästi isompi kuin 20 000 asukasta, jota valtiovalta ajoi aikanaan kuntia yhteen patistavassa Paras-hankkeessa.

Nykymallikaan ei toimi kunnolla

Riipi sanoo, että jos isojen kaupunkien malli toteutuisi, se johtaisi Lapissa kuntaliitoksiin tai siihen, että kuntien olisi pakolla luovutettava sote-palvelunsa kuntayhtymien järjestettäväksi.

– Nykyinen, käytössä oleva kuntayhtymämallikaan ei toimi toivotusti, sillä niiden talous on vaikeasti hallittavissa.

Lapin pääkaupungin, Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen ei ole niin jyrkkä sanoissaan kuin maakuntajohtaja.

– Isoilla kaupungeilla on erilainen problematiikka, kun heillä on moninkertaisesti asiakasvolyymia verrattuna meihin. Uskon kuitenkin, että sote-palveluita järjestävät jatkossa nykyistä suuremmat yksiköt, Lotvonen sanoo.

Rovaniemi sote-piiriin?

Lotvosen mukaan Rovaniemen kaupunki on kiinnostunut sote-piirin perustamisesta Lapin sairaanhoitopiirin kuntien alueelle.

– Haluamme, että sote-piiri olisi tiukemmin kuntien hallinnassa kuin nykyiset erikoissairaanhoitoa järjestävät sairaanhoitopiirit.

Hän lisää, että sote-piirin avulla kaupunki voisi hillitä kustannuksiaan nykyistä paremmin.

– Tämä sopii myös meidän toiminnan ja talouden uudistamisohjelman tavoitteisiin.

Kaupunginjohtajan mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen siirto sote-piirille ei pitäisi näkyä rovaniemeläisen arjessa, sillä terveysasemat toimisivat ja muu palveluverkko pysyisi nykyisellään.

Lotvosen mukaan 21 suurinta kaupunkia kokoontuu lähiaikoina keskustelemaan sote-palvelujen tulevaisuudesta.

– Tarkkaa päivämäärä ei ole vielä sovittu, Lotvonen kertoo.