"Yritin rauhoitella muita" – yo-kirjoitusten tekninen vika pilasi monen abin keskittymisen, viimeiset lähtivät puoli kahdeksalta

Tänään ylioppilaskirjoituksissa on välipäivä, mutta ainakin Turussa ja Kouvolassa on ratkottu edelleen verkkopalvelinten ylikuormituksen aiheuttamia ongelmia. Yhdeksi syyksi epäillään tiistain kokeen liian runsasta videomateriaalia.

ylioppilaskirjoitukset
Ylioppilaskirjoituksissa tarvittavaa tekniikkaa.
Jenni Joensuu / Yle

Sammuttakaa kone ja käynnistäkää se uudelleen.

Kun viesti räpsähti Helsingin Kuvataidelukion abiturientin Miikka Ruusun koneen näytölle tiistaina ennen äidinkielen lukutaidon kokeen alkua, hän ei yllättynyt.

– Ei siinä ollut mitään kummallista. Tekniikan kanssa käy aina noin. Samoja ongelmia on ollut kokeissa paljon jo ennen kirjoituksia. Opettajat sanoivat, että saamme valmistautua ja syödä omenoita, Ruusu sanoo.

Kokeen tekeminen viivästyi, koska kokelaat eivät päässeet verkkoon palvelin- ja verkkoasetusten vikojen vuoksi. Teknisistä ongelmista joutuivat kärsimään sadat abiturientit eri puolilla maata.

Kahdessa lukiossa kokeen aloittaminen viivästyi yli kaksi tuntia. Kouvolan Yhteislyseossa 130 kokelasta joutui istumaan kolmatta tuntia hiljaa paikoillaan. Kaurialan lukiossa Hämeenlinnassa äidinkielen koetta ehdittiin kirjoittaa reilun tunnin ajan, kunnes palvelimet jumittuivat ja koe keskeytyi. Katkos kesti yli tunnin.

"Turhautunut fiilis"

Helsingin Kuvataidelukiossa kokeen aloittaminen viivästyi puoli tuntia. Suomen vieraana kielenä kirjoittanut Miikka Ruusu kertoo suhtautuneensa odotteluun tyynesti, mutta kaikki eivät olleet samoilla linjoilla.

– Yritin rauhoitella muita takapenkkiläisiä. Muut olivat stressaantuneita siitä, milloin koe pääsee alkamaan.

Ainakin Roosa Viertiötä viivästys harmitti.

– Oli turhautunut fiilis, mutta ongelma selvisi. En ollut kovin huolissani, että viivästys vaikuttaisi omaan suoritukseeni. Kirjoitan esseen yleensä kahdessa tunnissa.

Kouvolassa ja Hämeenlinnassa viive näkyi niin, että osa kokelaista istui tekemässä koetta iltaan asti.

– Viimeiset lisäaikaa saaneet kokelaat poistuivat koululta vasta puoli kahdeksalta illalla, kertoo Kouvolan Yhteislyseon rehtori Tapio Karvonen.

Liikaa videomateriaalia?

Keskiviikko on kevään ylioppilaskirjoitusten osalta välipäivä. Suuressa osassa lukioita ongelmat on saatu korjattua, mutta joissakin lukioissa välipäivä on kulunut henkilökunnan osalta työn touhussa.

Kouvolan Yhteislyseon verkko kaatui tiistaina, vaikka kuormitustestissä kaikki oli toiminut hyvin. Tänään keskiviikkona tehdyn testin perusteella uusi palvelin ei edelleenkään ensin toiminut kunnolla. Siksi torstain kokeeseen varauduttiin ottamaan käyttöön vanha palvelin.

Uuden palvelimen vika saatiin kuitenkin selville ja korjattua iltapäivällä. Lukio teki yhteistyötä ylioppilastutkintolautakunnan kanssa.

– Opiskelijoiden vanhemmilta on tullut muutamia palautteita. Kaikki varmaan ymmärtävät, ettei näin tehdä tarkoituksella. Emme siinä tilanteessa voineet tehdä muuta kuin yrittää selvittää asioita, Karvonen toteaa.

Turun kaikissa lukioissa oli tiistaina Luostarivuoren lukiota lukuun ottamatta palvelinten notkahdus. Palvelimista ei kuitenkaan löydetty vikaa. Lukiokoulutuksen palvelualuejohtaja Esko Heikkonen uskoo, että notkahduksen aiheutti tiistain kokeen runsas videomateriaali.

– Kun iso joukko avasi materiaalin kerralla, palvelimet notkahtivat. Koulut eivät voi ongelman laatuun juuri vaikuttaa, sillä ongelma on YTL-lähtöistä. Olemme olleet sinne yhteydessä ja korjauksia tehdään yhteistyössä, Heikkonen kertoo.

Heikkosen mukaan ongelma saattaisi ratketa, jos videot avautuisivat linkkien takaa.

– Torstain kokeessa tuskin on ongelmaa, sillä kirjoittajamäärät ovat vähäisemmät. Mahdollisuus kuitenkin on, sillä toistaiseksi korjausta ei ole saatu.

Ennen ei ollut paremmin

Ylioppilastutkintolautakunta ei tiistaina halunnut kommentoida Ylelle sitä, ovatko ongelmat teknisiä vai käyttäjälähtöisiä. Se on kuitenkin tiiviissä yhteydessä kouluihin verkko-ongelmien selvittämiseksi. Lautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä sanoo, että suurimmista teknisistä ongelmista kärsineet lukiot ovat tehneet kattavan testauksen tänään.

– Juuri saamani tiedon mukaan testitulokset palvelinten osalta vaikuttavat hyvältä. Seuraavien päivien osalta kokeeseen voi lähteä rauhallisin mielin, Tähkä toteaa.

Osa ongelmista julkisuudessa kertoneista lukioista ei Tähkän mukaan ole ollut yhteydessä lautakuntaan.

– Olen lähettänyt viestiä, että he voivat kääntyä tukinumeromme puoleen, jos heillä on vielä huolenaiheita huomisen osalta.

Yhteydenotot erilaisten sattumusten vuoksi ovat hyvin yleisiä. Tähkä kertoo, että lautakunta saa kirjoituspäivänä kymmeniä yhteydenottoja.

– Voi tulla sairauskohtauksia, joku tulee kokeeseen myöhässä ja teknisiä ilmoituksia tulee usein. Yleensä se tarkoittaa, että yksittäisen kokelaan kone joudutaan vaihtamaan. Yli kahden tunnin viivästys on toki poikkeuksellista, sanoo Tähkä.

Ongelmat voidaan huomioida arvostelussa

Kokeen viivästyminen voidaan ottaa huomioon kokelaan arvostelussa. Ongelmista kärsineet lukiot toimittavat lautakunnalle raportin, josta käyvät ilmi viivästyksestä kärsineiden opiskelijoiden nimet.

Tähkä muistuttaa, että tekniset ongelmat ovat aina olleet osa ylioppilaskirjoituksia. Viivästyksiä on ollut esimerkiksi kielten kuuntelukokeissa.

– Hajonnutta CD-levyä on jouduttu odottamaan pahimmillaan toisesta koulusta ja katkenneet kelanauhat aiheuttavat omat teippausoperaationsa. Oleellista on se, että koe pääsee käyntiin ja tilanteita ratkotaan yhdessä.

13.3. klo 17.54: uutista ja otsikkoa päivitetty. Uusien tietojen mukaan Kouvolan Yhteislyseon tekniset ongelmat on saatu korjattua.