Raittius ja vähäiset turistimäärä ehkäisevät moottorikelkkaturmia Kainuussa

Vastoin muun maan onnettomuustilastoja, Kainuussa kelkkaillaan turvallisesti.

Kajaani
Moottorikelkkailija rantautuu jäältä.
Poliisin mukaan kainuulaiset tietävät, kuinka kelkan kanssa toimitaan.Kari Kosonen / Yle

Kainuussa ei sattunut viime vuonna yhtään kuolemaan johtanutta moottorikelkkaonnettomuutta. Kajaanin poliisilaitoksen ylikonstaapeli Pasi Kähkönen arvioi yhdeksi syyksi turistien siirtymistä Rukalle tai Syötteelle.

– Turistit ovat useasti aloittelijoita moottorikelkan kanssa. Heillä ei ole ajokokemusta, eikä kykyä hahmottaa toimimista kelkan kanssa. Tällöin tapahtuu helpommin onnettomuuksia, sanoo Kähkönen.

Moottorikelkkaonnettomuudet vaativat viime vuonna 11 ihmisen hengen Suomessa. Kolmessa kuolemaan johtaneessa kelkkailuonnettomuudessa kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta. Kainuussa on poliisin mukaan sisäistetty, että kelkkailu ja alkoholi eivät kuulu yhteen. Helmikuussa suoritetussa valvonnassa tarkastettiin 140 moottorikelkkailijaa ja kaikkien puhallustulos osoitti puhdasta nollaa.

Tilastojen mukaan loukkaantumisia tapahtuu myös moottorikelkkasafareilla. Kelkkayrittäjät voivat vaikuttaa moottorikelkkailun turvallisuuteen monin tavoin.

– Kainuussa toimivat safariyrittäjät ja kelkkojen vuokraajat ohjeistavat hyvin, millainen kulkuväline kelkka on. Lisäksi safariyritykset ovat huolehtineet tien ylitysten valvonnasta, sanoo Kähkönen.