Norwegian vaatii Boeingilta korvauksia turmakoneen lentokiellosta

Norwegianin 163 koneen laivastosta 18 on Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASAn määräyksestä joutunut lentokieltoon.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto
Norwegianin  Boeing 737-8 MAX -lentokone.
AOP

Halpalentoyhtiö Norwegian aikoo vaatia, että lentokonevalmistaja Boeing korvaa täysimääräisesti vahingot, jotka aiheutuvat Boeing 737 Max 8 -koneen lentokiellosta. Norwegianin edustaja sanoo, että keskustelut asiasta Boeingin kanssa on aloitettu.

Norwegianin viestintäpäällikkö Lasse Sandaker-Nielsen sanoo, että uuden konetyypin pitää voida olla käytettävissä kaupallisiin lentoihin ilman viivästyksiä.

– Me lähetämme koko laskun Boeingille. Norwegianin ei pidä joutua kärsimään tappioita siitä, että täysin uutta lentokonemallia ei voida käyttää liikenteessä, Sandaker-Nielsen sanoi uutissivusto E24:lle.

Sandaker-Nielsenin mukaan Norwegian katsoo olevansa oikeutettu korvauksiin, vaikka konetta ei ole määrätty lentokieltoon Yhdysvalloissa eikä Boeing itse ole kieltänyt sen käyttöä.

Norwegianin 163 koneen laivastosta 18 on Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASAn määräyksestä joutunut lentokieltoon. Yhtiö ei kuitenkaan ole aikeissa vuokrata korvaavia koneita, vaan aikoo pärjätä järjestelemällä lentojaan uudelleen.

Turvallisuusongelmat lisäävät Norwegianin ahdinkoa

Boeing 737 Max 8 -mallin turvallisuusongelmat pahentavat jo ennestään vaikeuksiin ajautuneen yhtiön ahdinkoa. Norwegian on vastikään pannut toimeen osakeannin, jolla se sai kassaansa noin 300 miljoonaa euroa lisärahoitusta. Yhtiö on viime vuosina laajentanut toimintaansa vauhdikkaasti, mutta rahaa ei ole virrannut sisään samaa tahtia.

Yhtiö on suunnitellut ottavansa käyttöön 16 uutta turmamallin konetta tämän vuoden aikana. Vuoteen 2021 mennessä yhtiön oli määrä täydentää laivastoaan vielä 40 uudella tämän mallin koneella.

Sekä Norwegianin että koneen valmistajayhtiö Boeingin pörssikurssit ovat olleet kovassa laskussa sunnuntaina tapahtuneen Ethiopian Airlines -yhtiön lentoturman jälkeen.

Lue lisää:

Boeing-lentokiellolla vaikutusta viiteen lentoon Suomessa

Yhdysvallat ei määrää Boeing 737 MAX -mallin koneita lentokieltoon –  "ei perusteita"

Voimakkaasti laajentunut Norwegian rämpii velkaongelmissa, halpalentoyhtiön osake romahti

Norwegianin pomo rauhoittelee: Lentoyhtiö ei ole menossa nurin