Boeingin ja lentoyhtiöiden välille voi tulla pitkä ja rahakas kiista koneongelmien takia – Matkustaja saa rahat takaisin, mutta ei korvausta

Boeing 737 MAX -peruutuksissa ei kuitenkaan sovelleta vakiokorvausehtoja.

lentoliikenne
Norwegianin lentokone
Alastair Philip Wiper / AOP

Päätökset keskeyttää liikennöinti Boeing 737 MAX -koneilla eivät vapauta lentoyhtiöitä vastuusta lipun ostaneita matkustajia kohtaan.

Kilpailu- ja kuluttajavirastosta kerrotaan, että jos lento olisi lähtenyt miltä tahansa Euroopan lentoasemalta ja sitä lentää EU-maan lentoyhtiö tai Norjan, Islannin tai Sveitsin lentoyhtiö, niin korvausten suhteen sovelletaan EU-asetusta.

Myös kolmansien maiden lentoyhtiöihin sovelletaan asetusta EU:sta lähtevien lentojen osalta. Sen sijaan asetusta sovelletaan kolmansista maista tuleviin lentoihin vain, jos kyseessä on EU-maan, Norjan, Islannin tai Sveitsin lentoyhtiö.

– Se tarjoaa tällaisessa tilanteessa aina matkustajalle mahdollisuuden valita, ottaako hän lipun hinnan takaisin vai ottaako hän uudelleenreitityksen matkakohteeseen mahdollisimman pian vastaavilla kuljetusehdoilla, vai ottaako hän uudelleenreitityksen joskus myöhemmin hänelle sopivana aikana, jos paikkoja on saatavana, vahvistaa KKV:n ryhmäpäällikkö Satu Toepfer.

Valmismatkoissa viivästyminenkin voi olla virhe

Vakiokorvaukset (siirryt toiseen palveluun)eivät tässä tilanteessa tule kyseeseen, kun kyse on poikkeuksellisista olosuhteista. Niiden mukaan lennon viivästymisestä voi vaatia huolenpitoa ja pitkästä viivästyksestä vakiokorvausta.

– Vakiokorvaukset eivät tule maksettaviksi, mutta jos valitsee lipun hinnan palautuksen, se on mahdollista saada, hän jatkaa.

Lentoyhtiöiden reittilentojen ohella myös valmismatkojen järjestäjillä on vastuunsa.

– Kannattaa seurata, järjestääkö matkanjärjestäjä korvaavan lennon tai matkan, ja jos se ei onnistu, niin sitten rahojen palautus. Jos sitten tulee viivästystä, että joudutaan etsimään korvaavaa kuljetusta, niin pakettimatkan ostajalla on mahdollisesti virheen perusteella oikeus hinnan alennukseen mutta ei vakiokorvauksiin.

Lennot kannattaa maksaa luottokortilla

Myös EU:n ulkopuolisten lentoyhtiöiden peruutuksissa kuluttajan kannattaa olla vaatimuksineen yhteydessä suoraan lentoyhtiöön tai matkanjärjestäjään.

Usein yhtiöiden asiakaspalvelut ovat ruuhkaisia. Kuluttajan etujensa valvomiseksi yhtiön nettilomakkeen tai sähköpostin kautta tekemä vaatimus on kuitenkin riittävä.

Lisäsuojaa kuluttaja saa silloin, jos hän on maksanut peruuntuneen lennon luottokortilla.

– Jos lentoyhtiö on maksukyvytön tai haluton, kuluttaja voi osoittaa saman vaateen, joka hänellä on lentoyhtiötä kohtaan, luottokorttiyhtiölle, sanoo Toepfer.

Lentoyhtiöiden ja Boeingin korvauksista kiista

Lentoyhtiöiden ja Boeingin kesken on odotettavissa todennäköisesti pitkä ja pulmallinen vääntö lentoyhtiöille aiheutuneista taloudellisista menetyksistä. Halpalentoyhtiö Norwegian on jo vaatinut Boeingia maksamaan sille täysimääräisesti aiheutuneet vahingot.

Norwegian on ollut alkuvuonna otsikoissa muutoinkin tiuhaan tahtiin. Yhtiön talous on ollut tiukan syynin alla, ja kuluttajat ovat olleet huolissaan asemastaan lipun ostajina.

Markkinoilla on arvioitu, että yhtiön on pakko tehdä erittäin voimakkaita uudelleenjärjestelyjä.

Liikennetekniikan professori, johtaja Jorma Mäntynen WSP Finland Oy:stä pitää Boeingin lentokonekieltoa monelta osin poikkeuksellisena.

– Toki korvauksia voi aina vaatia. Mutta sitten pitää pystyä osoittamaan hyvin tarkasti se tekninen vika, Mäntynen sanoo.

Uusissa koneissa on aika usein joitakin tyyppivikoja, jotka joudutaan sitten korjaamaan. Nyt selkeää tyyppivikaa ei Mäntysen mukaan ole pystytty osoittamaan.

Lentokiellosta kovat tappiot

– Onnettomuustutkinta on vielä pahasti kesken. Tässä on harvinaista se, että lentokieltoja ryhdyttiin asettamaan ensin Aasian maissa, sitten vähitellen tuli Euroopan maita mukaan ja sitten myöhemmin Euroopan lentoturvallisuusvirasto laittoi koko Euroopan alueen lentokieltoon tämän konetyypin vuoksi, professori Jorma Mäntynen.

Tällainen menettelytapa on harvinaista, sillä yleensä asetetaan tietty konetyyppi kokonaan lentokieltoon ja kaikkialla maailmassa, jos siinä havaitaan ihan selkeästi jokin tekninen vika. Esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Boeingin mukaan 737 MAX 8-koneet ovat lentokelpoisia.

Tällä seikalla voi olla merkitystä myös mahdollisten korvausten saamisen kannalta. Miten voidaan vaatia korvauksia, vaikka koneella voidaan jossakin päin maailmaa lentää?

Lentokoneen määrääminen pysymään maassa on aina jokaiselle lentoyhtiölle iso taloudellinen menetys ja taakka.

– Jos joudutaan seisottamaan kallista konekantaa maassa, kun koneen pitäisi olla ilmassa suurimman osan vuorokauden ajasta, on rahan menetys selvää, professori Jorma Mäntynen selvittää.

Kilpailutilanne voi muuttua

Mäntynen huomauttaa, että myös korvaavaan kaluston etsiminen on työlästä ja kallista. Lisäksi koneiden vaihdot merkitsevät yleensä niiden reitittämistä uudelleen.

– Tappioita voi syntyä myös kysynnän kautta. Ihmiset voivat alkaa välttää lentämistä tietyllä yhtiöllä, hän huomauttaa.

Lentokielto vaikuttaa ainakin jollakin tapaa myös lentoyhtiöiden väliseen kilpailutilanteeseen. Sellaiset yhtiöt, joilla tätä konetyyppiä ei ole, saavat suhteellista etua.

14.3.2019 klo 09.15 ja 9.53 jutun alkua täydennetty kolmansien maiden lentoyhtiöiden kohtelua koskevilla kappaleilla.