SIG, Raisio-rockin jalokivi – Raisiosta on tullut kokoonsa nähden paljon hittejä

Yhtenäisyys, halu soittaa ja erottua joukosta olivat ja ovat edelleen Raision rockin menestyksen kulmakiviä.

SIG (Yhtye)
SIG - Raisio-rockin jalokivi
SIG - Raisio-rockin jalokivi

Turun naapurista Raisiosta kotoisin oleva SIG matkasi suoraan maineeseen esikoissinglellään "Tiina menee naimisiin" vuonna 1980. Singlen tuotti legendaarinen Leevi&The Leavings -mies Gösta Sundqvist, joka oli nuorista varsinais-suomalaispojista varsin innoissaan. Sittemmin yhtyettä tuottivat niin Jimi Sumen kuin TT Oksala ja Matti Inkinen teki biisejä mm Rauli Badding Somerjoelle.

SIG ja Inkinen yhdistivät biiseissään häpeämättömästi 60-luvun iskelmän ja punkin melodisiksi pop-lauluiksi, joiden sanat kuvailivat rakkauden tuntojen lisäksi myös vakavampia aiheita.

Vaikka hittejä syntyi jatkuvasti lisää kuten, Vuosisadan rakkaustarina, Hyvää syntymäpäivää, ja karvapäägallerioissa keikuttiin korkealla, kirkkain huippu jäi aina saavuttamatta. Joku oli aina edellä: Dingo, Pelle Miljoona, Eppu Normaali tai .

Yhtyeen biisinikkari ja sielu oli Matti Kalevi Inkinen, Maskussa syntynyt evakkokarjalaisen rakennusmiehen poika, jonka koulunkäynti Raisiossa johti ensin Raisio Kids -yhtyeen perustamiseen ja sitten SIG:iin.

SIG-yhtyeen perustajajäsen ja urkuri Juha Oksanen
SIG-yhtyeen perustajajäsen, urkuri Juha OksanenJari Pussinen

– Me oltiin ennen kaikkea ystäviä, kaveriporukka, joka tykkäsi samanlaisesta musiikista ja halusi soittaa sitä, vakuutti Inkinen monasti.

Samaa sanoo nyt yhtyeen alkuperäisjäsen, urkuri Juha Oksanen.

– Meillä oli valtava intohimo soittaa, se oli varmaan se yhdistävä tekijä. Inkisellä oli paljon biisejä, se oli tehnyt niitä jo siellä omassa huoneessaan Maskun omakotitalon yläkerrassa. Me saatettiin käyttää viikonloppuan 10 tuntia päivässä pelkkään treeniin. Välillä juotiin vähän kahvia ja sit taas mentiin. Tottakai aika oli otollinen, uusi aalto ja elävän musiikin yhdistykset oli lyöneet läpi. Niin se juna lähti kulkemaan ja bussilla pääsi pois Raisiosta.

SIG nimi syntyi ilmeisesti Inkisen ja muiden ihailusta Sensational Alex Harvey -bändia kohtaan ja tarkoitti alunperin Sensatinonal Inksu Group. Toiset tosin väittivät nimen tulleen koneesta Rasion margariinitehtaalla, koska Inkinen oli ollut siellä töissä.

Raisio-rock – yhteistyötä yli bändirajojen

– Raision pienuus oli monasti musiikin etu. Kun vieressä Turussa ja muualla Suomessa 70- ja 80-luvuilla punkkarit ja diinarit tappelivat keskenään, Raisiossa samoissa tiloissa harjoittelivat niin SIG, Korroosio, Rattlers kuin rockabilly-yhtye Buck Jones and Rythm riders ja muusikot vaihtuivat joskus jopa lennosta.

SIG-kirjan kirjoittaja Aku-Tuomas Mattila ja uusi laulusolisti Jarmo Hauhtonen
SIG-kirjan kirjoittaja Aku-Tuomas Mattila ja uusi laulusolisti Jarmo HauhtonenJari Pussinen

Näin kertoo SIG:stä kirjan "Portaat purppurasumuun" kirjoittanut Aku-Tuomas Mattila, itsekin yhteen fani ihan alusta asti.

Vaikka sijainti ison kaupungin kyljessä olisi tarjonnut soittajien suhteen tilaisuuksia, omista pidettiin kiinni.

– Kun kerran piti saada tuuraava rumpali, niin Turusta ei viitsitty edes kysyä, otettiin mielummin keikalle rajalliset soittotaidot omaava roudari, koska se oli omia.

Raision yhtenäisyys vaikutti myös siihen, että sieltä tuntui tulevan enemmän bändejä ja soittajia kuin itse asiassa tulikaan. Korroosion jäsenistä tunnetuimmaksi päätyi Joel Hallikainen, joka vaikutti yhtyeessä nimellä Jeesus Caesar.

Kultavuosina meno oli kovaa

Meno oli SIG:n kultavuosina 1980-1986 sellaista, että se söi vahvempienkin miesten kuntoa.

Näin kertoo Mattilan kirjassa yhtyeen luotto-roudari ja miksaaja, Loimaalla syntynyt Jorma Tikka:

"Ensin oli illalla keikka Pudasjärvellä, pakattiin kamat autoon ja ajettiin kelloa vastaan yli 400 kilometriä Jyväskylään, jonka jäähallissa oli 24 tunnin rock-festivaali ja meidän soittoaika oli aamukuudelta. Kun ajoin yöllä täysillä läpi Kempeleen jotain 120 lasissa, siellä oli kuudenkympin nopeusrajoitus, alkoi punavalo heilua edessä.

Ajattelin, että nyt menee kortti, jos riittääkään.

Poliisit kyseli, että mitä porukkaa, vastasin, että bändi. Poliisi jatkoi kyselemällä, että oliko ylimääräisiä. Kun se käveli lähemmäs, näin, että sillä oli konepistooli. Poliisi tuli autoon ja bändin jätkät alkoivat heräilemään ja ihmettelemään. Poliisi halusi vielä tietää, oliko kukaan edes pyrkinyt mukaan ja kehoitti sitten jatkamaan matkaa, ajamaan rauhallisesti ja ehdottomasti olla ottamatta ketään kyytiin.

Ehdittiin Jyväskylään, vedettiin keikka ja jatkettiin heti iltapäiväkeikalle Kaivopuistoon.

Olin Kaivarissa niin väsynyt, että pyörryin ja putosin polvilleni mikserin taakse kesken keikan ja vieressä seissyt TT Oksala miksasi keikan loppuun.

Iltapäivällä sitten selvisi, miksi meidät oli pysäytetty. Poliisi jahtasi kahta ampujaa, jotka olivat murhanneet autokauppiaan ja taksikuskin. Meihin kiinnitettiin huomiota, koska olimme ajaneet Kempeleen läpi tuhatta ja sataa, epäilivät, että ampuja oli kaapannut automme."

Soitto jatkuu tutuilla hiteillä

Vaikka SIG:n suurin suosio sijoittui juuri 1980-luvulle, viimeisin ja uusin pitkäsoittolevy tehtiin 2003 ja sinkku 2008. Samana vuonna Matti Inkinen kuoli.

Yhtye on kuitenkin jatkanut toimintaansa, esimerkiksi tänä vuonna keikkoja on jo sovittu kymmenkunta. Laulusolistina toimii ex-Korroosio-laulaja Jarmo Hauhtonen.

Uusia biisejä ei ole tehty eikä niitä esitettäisikään, sillä tarvetta ei ole, koska olemassa olevissa riittää revittelemistä.

PS.

Jos Rasion koko ei ole sen musiikillinen mitta, niin samoin on monen muun paikkakunnan kohdalla. Jos sinulle tulee mieleen isojen kaupunkien ulkopuolella siajitsevia, itseään suurempia musiikkipitäjiä, niin voit ilmiantaa sellaisia tämän jutun tekijälle vaikka sähköpostilla juha.roiha@yle.fi. Saatan tulla syksymmällä kylään.