Hyppää sisältöön

Pohjois-Suomen alueella lastensuojelun valvonta takkuaa todella pahasti – tilanne "erittäin vakava"

Apulaisoikeuskansleri antaa moitteita Pohjois-Suomen lastensuojelun valvonnalle ja erityisesti viraston johdolle.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto sai jo aiemmin eduskunnan apulaisoikeusasiamieheltä moitteita, kun se ei valvonut muhoslaista koulukoti Pohjolakotia riittävästi. Pohjolakodista paljastui useita lainvastaisia rangaistuskeinoja, joita on sittemmin ainakin kerrottu muutetun. Kuva: Arto Veräjänkorva / Yle

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen on antanut moitteita Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle, joka on ollut pahasti kykenemätön selvittämään lastensuojelua koskevia kanteluita. Erityisesti moitteita saa viraston johto.

Vuonna 2018 pisin kantelun käsittelyaika oli yli 49 kuukautta. Tilanne on perustuslain ja hallintolain vastainen, ja apulaisoikeuskansleri pitää sitä erittäin vakavana.

Esittelyneuvos Marjo Mustonen pitää näin pitkää käsittelyaikaa erittäin poikkeuksellisena.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan syitä kangerteluun on monia, ja osa niistä on aluehallintovirastosta johtumattomia kuten resurssien puute.

Apulaisoikeuskansleri kuitenkin sanoo, että ongelmaa on liikaa käsitelty ulkopuolisista syistä johtuvana ongelmana, mikä on hämärtänyt viraston ylimmän johdon vastuuta ryhtyä vaikuttavampiin toimenpiteisiin.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ongelmat lastensuojelun valvonnassa ovat olleet esillä muun muassa muhoslaisen Pohjolakodin laajojen ongelmien ja lainvastaisen toiminnan takia. Avi sai eduskunnan apulaisoikeusasiamieheltä moitteita, kun se ei valvonut Pohjolakotia riittävästi.

"Oulun lastensuojelukysymykset vaikeita ja Pohjolakoti työllistänyt paljon"

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (PSAVI) ylijohtaja Terttu Savolainen sanoo, että apulaisoikeuskanslerin päätös oli odottavissa ja hän ottaa moitteet nöyränä vastaan.

Savolaisen mukaan lastensuojelun valvontaan liittyvien kanteluiden vanhimmat asiat saadaan puretuksi tänä keväänä. Tällä hetkellä PSAVIssa on vielä yhdeksän kantelua vuodelta 2017.

Savolainen näkee, että PSAVin lastensuojelun valvonnan resurssit eivät olleet lainkaan riittävät suhteessa tarpeeseen.

– Alueella on suhteessa eniten lapsia ja suuria lapsiperheitä. Esimerkiksi Oulun kaupungin lastensuojelukysymykset ovat olleet hankalia ja Pohjolakoti on työllistänyt paljon.

Lastensuojelun valvontaa on tehnyt PSAVIssa kaksi henkilöä vuodesta 2017, joista toinen on ollut ruuhkan purkajana.

PSAVissa on tällä hetkellä yksi lastensuojelun valvonnan virka täytettävänä. Työhön kuuluu lastensuojelun sijaishuollonohjaus ja valvonta mukaan lukien sijaishuollossa olevien lasten kuuleminen.