Talviunilta heränneet supikoirat kipittävät keväthangilla – pian vailla lain suojaa?

Laajalle levinneestä supikoirasta on tulossa lainsuojaton, jonka loukuttamista tai pyyntiä ei kohta enää rajoiteta metsästyslailla.

supikoira
Supikoira loukussa.
Supikoiraa pyydetään muun muassa loukuttamalla.Vesa-Matti Ruuska / Yle

Supikoira on levinnyt koko maahan, mutta erityisen runsas kanta on eteläisessä Suomessa, kuten Hämeessä. Kanta on pysynyt vahvana jo vuosia, sillä supi on tehokas lisääntyjä.

Supikoiran kiima-aika ajoittuu helmi-maaliskuuhun, heti talviunesta heräämisen jälkeen. Supikoira voi saada kerralla viidestä kahteentoista pentua.

– Tosin noin 70 prosenttia supin pennuista kuolee ensimmäisen talven aikana, kertoo riistasuunnittelija Marko Muuttola Suomen Riistakeskus Etelä-Hämeestä.

Supikoirasta tulossa lainsuojaton?

Myös autot koituvat monen supikoiran kohtaloksi.

– Tällä hetkellä supikoira luokitellaan vielä riistaeläimeksi ja naaras on rauhoitettu pentuineen toukokuun alusta heinäkuun loppuun, eikä supia loukuteta käytännössä kesällä ollenkaan.

Tähän on kuitenkin tulossa muutos.

– On ehdotettu, että supikoiralta poistetaan riistaeläinstatus, jolloin se on tavallaan rotan asemassa eli rauhoittamaton eläin. Mitä se sitten tuo tullessaan, niin sekin on vielä auki. Saisiko supia sitten loukuttaa milloin tahansa ja jopa lopettaa kuka tahansa? Nämä kaikki asiathan ovat vielä auki.

Yksi tiheän kannan merkki on se, että taudit, kuten kapi, leviävät eläinten keskuudessa. Kapi tarttuu helposti, koska supikoirat asuvat samoissa luolissa ja elävät tiiviissä kontaktissa.