Vaasan keskussairaalan kohtalo todennäköisesti seuraavan eduskunnan käsiin – valiokunta ei hyväksynyt kansalaisaloitetta

Sosiaali- ja terveysvaliokunta tekee Vaasaan laajaa päivystystä vaativan kansalaisaloitteen pohjalta ponsilausuman.

keskussairaalat
Krista Kiuru
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.)Jarno Kuusinen / AOP

Sosiaali- ja terveysvaliokunta äänesti tänään valmistavan keskustelun päätteeksi kansalaisaloitteesta, jossa vaaditaan laajaa päivystystä Vaasan keskussairaalaan. Äänestys koski sitä, millaisen mietinnön valiokunta vie suureen saliin eduskunnan täysistunnon päätettäväksi.

Veronica Rehn-Kivi (r.) esitti, että kansalaisaloite hyväksytään eli että Vaasan keskussairaala lisätään kolmanneksitoista sairaalaksi laajan päivystyksen sairaaloiden joukkoon. Valiokunnan enemmistö kuitenkin tuki Pekka Puskan (kesk.) vastaesitystä, joka velvoittaisi seuraavan hallituksen ottamaan asian käsittelyyn. Äänet jakautuivat 10-7.

Valiokunnan jäsen Vesa-Matti Saarakkala (sin.) tuki Rehn-Kiven esitystä, ja toteaa että pelkkä väljä ja epämääräinen ponsilausuma, jota enemmistö valiokunnasta tuki, ei riitä varmistamaan sitä, että Vaasan keskussairaala nousisi tulevaisuudessa laajan päivystyksen sairaaloiden joukkoon.

Hän aikoo valiokunnan jatkokäsittelyssä ja eduskunnan täysistuntokäsittelyssä tukea kansalaisaloitteen lakiesitystä. Myös Veronica Rehn-Kivi arvioi, että suureen saliin tuodaan vastaehdotus, jossa esitetään kansalaisaloitteen hyväksymistä.

– Minun mielestä Vaasalla on edelleen hyvät mahdollisuudet nousta 13 laajan päivystyksen sairaalan joukkoon [tällä istuntokaudella], Saarakkala toivoo.

Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) äänesti itse kansalaisaloitteen hyväksymisen puolesta, mutta tämä kanta jäi nyt vähemmistöön.

– Olen sitä mieltä, että Vaasan sairaala pitää hoitaa kuten perustuslakivaliokunta hyvin tarkkaan reunaraamit antoi, se oli yksi sote-uudistuksen valtiosääntöoikeudellisista huomautuksista.

Mietinnön tulee olla valmis torstaiaamuun klo 10 mennessä.

– Tänään on todettu, että annetaan syvää ymmärrystä asian ratkaisemiselle, mutta todetaan että tällä hetkellä kansalaisaloite hylättäisiin. Sen sijaan otettaisiin kuitenkin lausumana, että asia pitää hoitaa ensi hallituskaudella, Kiuru selventää.

Lisää aiheesta: Vaasaan sittenkin laaja päivystys? Sosiaali- ja terveysvaliokunta ottaa kansalaisaloitteen uudelleen käsittelyyn