Haku kesän kirjoittajakursseille on käynnissä – kemiläinen kirjailijapariskunta kokee saaneensa paljon konkarikouluttajilta

Lapin kirjallisuuseuran kirjoittajakurssit houkuttelevat kävijöitä ympäri maan.

kirjallisuus
Kemiläinen kirjailijaparikunta Markku ja Ritva Kokkola.
Kemiläinen kirjailijaparikunta Markku ja Ritva Kokkola.Minna Aula / Yle

Haku Lapin kirjallisuusseuran kesän kirjoittajakursseille on parhaillaan käynnissä. Seuran puheenjohtaja Erkki Kaila kertoo, että vetovoimaiset ja valtakunnallisestikin tunnetut vetäjät houkuttelevat Sodankylässä pidettäville kursseille tulijoita kaukaa. Osa kursseista täyttyykin välittömästi.

Jo yli 20 vuotta toiminut kaunokirjallisuusyhdistys on järjestänyt alusta asti koulutustoimintaa. Se on tuonutkin seuraan jäseniä ympäri Suomen.

Kailan mukaan Meri-Lappi on kirjallisesti erityisen aktiivista aluetta.

– Meillä on paljon jäseniä Kemistä, Keminmaasta ja koko Tornionlaakson alueelta. Yksi hyvä esimerkki on jo 40 vuotta toiminut kemiläinen kirjoittajaryhmä Rinki, joka tuottaa jatkuvasti kansallisella tasolla validia kirjallisuutta, Kaila kehuu.

Hurme haastaa epämukavuusalueelle

Erityisesti dekkareistaan tunnettu kemiläiskirjailija Ritva Kokkola kokee saaneensa kirjoittajakursseilta tärkeitä oppeja uralleen.

– Kirjallisuusseuran kurssit ovat vahvistaneet tavoitteellista kirjoittamistani. Kursseilla on saanut sekä henkilökohtaista ohjausta että palautetta muilta ryhmäläisiltä, Kokkola kertoo.

Hän on kirjailijamiehensä kanssa osallistunut useana kesänä kirjallisuuskursseille. Niistä on joka kerta jäänyt uusia ajatuksia kirjoittamiseen. Erityisen opettavaisena hän on pitänyt kursseja, joilla vetäjänä on ollut Finlandia-palkittu kirjailija Juha Hurme.

– Hän on taitava ohjaaja, joka on tehokkaasti haastanut kirjoittamisessa epämukavuusalueelle. Laittanut kirjoittamaan sellaista, josta ei lähtökohtaisesti yhtään pidä, Kokkola kuvailee.

Kokkolan uusin julki keskiviikkona

Ritva Kokkola julkaisi esikoiskirjansa, Lukukauden loppu -jännitysromaanin, vuonna 2005. Sen jälkeen häneltä on ilmestynyt teoksia tasaiseen tahtiin – aikuisten jännitysromaaneita, lasten- ja nuortenkirjoja ja novellikokoelma.

Kokkolan uusi kirja Guttaperkkanukke julkistetaan Kemissä keskiviikkona. Romaani on traaginen kuvaus ihmiskohtalosta ankarassa, eristäytyneessä ja uskonnon sävyttämässä kasvuympäristössä 1930-luvulta 1980-luvun lopulle.