1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kalastus

Salakalalle tulossa hintaa – järvilohiemon korvaussummaksi jopa 7 000 euroa

Uhanalalaisten kalalajien korvaussummat nousevat tuntuvasti. Muutos on Kalatalouden Keskusliiton ajama.

Saimaan järvilohi on äärimmäisen uhanalainen. Kuva: Tapio Gustafsson / Kalatalouden Keskusliitto

Eduskunnan hyväksymä kalastuslain muutos tekee uhanalaisten kalalajien salakalastuksesta kallista puuhaa.

Toukokuun alussa voimaan tulevan lakimuutoksen myötä uhanalaisen kalan saaliiksi ottanut joutuu korvaamaan kalan arvon valtiolle. Esimerkiksi järvilohiemon korvaussumma voi nousta jopa 7 000 euroon.

Tähän mennessä kaloille ei ole ollut luonnonsuojelu- ja metsästysrikoksissa korvausarvoa. Muille rauhoitetuille eläimille ja riistalajeille ohjeelliset arvot ovat olleet käytössä jo vuosia.

Tähän mennessä kalastuksenvalvojia on turhaannuttanut salakalastuksesta kiinnijääneiden pienet rangaistukset. Esimerkiksi Saimaan järvilohen kalastamisesta on selvinnyt liki rangaistuksetta.

Pohjois-Karjalassa kalastuksenvalvoja Pauli Sorsa on muutoksesta iloinen. Hän uskoo, että lakimuutoksen myötä salakalastus vähenee entisestään.

– Satunnaiset hulluttelijat, jotka ovat käyneet kokeilemassa uhanalaisten järvilohien kalastusta, alkavat miettiä varmasti enemmän tekojaan, kun siellä on tuollainen hintalappu tiedossa, Sorsa arvioi.

Käytännössä uhanalaisia kaloja on tahallaan, ja jopa laajamittaisesti salakalastettu puutteellisten rangaistusten takia, arvioidaan Kalatalouden Keskusliitosta.

Kalastuksenvalvoja Pauli Sorsan toiveissa on, että äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen kanta saataisiin tulevaisuudessa elvytettyä.

– Kovalla työllä voimme saada myönteistä kehitystä, mutta ei siitä varmaan kalastettavaa lajia luontoon enää saada.

Lakimuutos on Kalatalouden Keskusliiton (siirryt toiseen palveluun) ja sen jäsenjärjestöjen ajama hanke.