Syyte: amfetamiinia levitettiin hämäläisestä ladosta – Cannonball-järjestön toimintaan liittyvä oikeudenkäynti käynnistyi Lahdessa

Syytettynä on kaikkiaan 15 ihmistä. Huumekauppaa on syyttäjän mukaan johdettu Hämeenlinnasta.

Cannonball MC
Päijät-Hämeen käräjäoikeus, Oikeustalo-rakennus Lahdessa.
Emilia Malin / Yle

Käräjäoikeus on alkanut käsitellä laajaa, Hämeessä tutkittua huumejuttua. 15 ihmiselle luettiin keskiviikkona syytteet Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Syytteen mukaan useat epäillyistä rikoksista liittyvät MC Cannonball -järjestön toimintaan.

Syytteet koskevat muun muassa törkeitä huumausainerikoksia, väkivaltarikoksia, aserikoksia ja vapaudenriistoa. Neljän vastaajan epäillään pitäneen hallussaan, myyneen ja levittäneen noin 12 kilogrammaa amfetamiinia, jonka pitoisuus oli noin 36 painoprosenttia.

Syytteen mukaan myyntitoimintaa on johdettu Hämeenlinnasta, ja 12 kilogramman amfetamiinierä noudettiin Heinolasta. Puolet erästä olisi poliisitutkinnan perusteella kätketty Rengossa sijaitsevaan latoon, josta huumetta on myyty eteenpäin. Toiset kuusi kiloa amfetamiinia päätyi syytteen mukaan Turkuun.

Yhtä vastaajaa syytetään vajaan 500:n ekstaasitabletin hallussapidosta. Kokonaisuudessa käsitellään myös muun muassa pienempiin amfetamiinieriin liittyviä syytteitä.

Rikoshyötyä satoja tuhansia euroja

Syyttäjän rangaistusvaatimukset eivät ilmenneet vielä keskiviikkona julki annetusta haastehakemuksesta. Syyttäjä katsoo useiden käsiteltävien rikosten osalta, että niiden tekeminen osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa on peruste rangaistuksen koventamiselle.

Huumekaupoista saadun rikoshyödyn lasketaan nousevan satoihin tuhansiin euroihin.

Rikokset oli tehty vuosien 2016–2018 aikana. Päijät-Hämeen käräjäoikeus on varannut syytteiden käsittelyä varten yhdeksän päivää. Viimeinen käsittelypäivä on 1. huhtikuuta.