Sipilä: Sote-uudistus toteutuu 2021, Rinne: Vuotta myöhemmin

Neljän kannatuskyselyissä suosituimman puolueen puheenjohtajat olivat koolla vaalipaneelissa ensi kertaa hallituksen kaatumisen jälkeen.

eduskuntavaalit
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto (vas), kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä Vero2019-tapahtuman vaalipaneelissa.
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto (vas), kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä keskustelivat verotuksesta ja taloudesta Veronmaksajien Vero2019-tapahtuman vaalipaneelissa Helsingissä keskiviikkona 13. maaliskuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä arvioi, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus voidaan saada ensi vaalikaudella nopeimmillaan voimaan vuonna 2021.

Sipilä sanoi Veronmaksajain keskusliiton pääministeripaneelissa keskiviikkona Helsingissä, että tämä on mahdollista, "jos ollaan fiksuja ja hyödynnetään valmista lainsäädäntötyötä".

Sipilän hallitus erosi perjantaina, kun hallituksen tärkein hanke, eli sote-uudistus kaatui.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ennakoi, että sote-uudistus lähtee käyntiin vuotta myöhemmin, vuonna 2022.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo tyytyi arvioimaan, että sote-uudistus toteutuu ensi hallituskauden aikana ja vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto oli samalla linjalla.

Tiistaina kuusi suurta kaupunkia ehdotti, että sotea uudistettaisiin kuntapohjaisesti. Vain Orpo nosti tentissä kätensä, kun puheenjohtajilta kysyttiin olisiko tämä hyvä ajautus.

Sipilä sanoi olevansa valmis miettimään vakavasti Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ehdotusta, että Helsingille annettaisiin maakunnan tehtäviä. Sipilä siis antaisi Helsingille erityisaseman.

Talous- ja veropolitiikkaan keskittyvään vaalipaneeliin oli kutsuttu neljän kannatuskyselyissä suosituimman puolueen puheenjohtajat. SDP:n Rinne kohtasi ensi kertaa kahden kuukauden sairauslomansa jälkeen kolmen muun suosituimman puolueen puheenjohtajat.

Puolueiden verolinjoissa eroja

Keskusta on linjannut vaaliohjelmassaan, että ansiotulojen verotuksen keventämisvara on kohdennettava pieni- ja keskituloisiin. Yrittäjien verotusta ei puolueen mielestä saa kiristää, vaan sitä voidaan maltillisesti keventää esimerkiksi yrittäjävähennystä korottamalla.

Kokoomus puolestaan esittää vaaliohjelmassaan miljardin euron kevennystä tuloveroihin seuraavalla vaalikaudella. Puheenjohtaja Orpo lupaa tuloveroalen kaikille palkansaajille sekä eläkeläisille. Veroale on tarkoitus rahoittaa haitta-, päästö- ja kulutusveroja kiristämällä.

SDP kiristäisi pääomatulojen ja omistuksen verottamista ja ilmoittaa, että "ansiotulojen verotus saattaa jopa keventyä".

Vihreät siirtäisivät verotuksen painopistettä työn verotuksesta ympäristön kuormituksen verotukseen ja veronkierron torjuntaan. Ympäristö- ja kulutusverojen kiristyksiä puolue korvaisi pienituloisille tulonsiirtojen ja tuloveron alennusten kautta.