Tarkastuskäynti paljasti: Esperi Caren hoivakodissa Kokkolassa selvästi liian vähän hoitajia

Hoivakoti on saanut aluehallintovirastolta kehotuksen korjata hoitajavajeen välittömästi, Esperi Caren mukaan mahdollisiin toimenpiteisiin ryhdytään kun avin selvitys valmistuu.

Esperi
Hoivakoti Fiona.
Esperi Caren Fiona on tehostetun palveluasumisen yksikkö.Kalle Niskala / Yle

Tarkastus on paljastunut, että kokkolalaisessa hoivakoti Fionassa on liian vähän hoitajia. Fionaa ylläpitää yksityinen hoivayritys Esperi Care.

Aluehallintoviraston mukaan hoivakodissa pitää olla 32 lähi- ja sairaanhoitajaa jaettuna tasaisesti aamu-, ilta- ja yövuoroihin. Heitä oli henkilöstöluettelossa 8 vähemmän eli 24.

Keski-Pohjanmaalla sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava ja palveluja ostava Soite teki tarkastuskäynnin Fionaan omaisten ilmoituksen perusteella viime viikolla. Lisäksi aluehallintoviraston ylitarkastaja ja Soiten valvontapäällikkö tekivät yllätystarkastuksen tiloihin maanantaina.

Hoivakotia on kehotettu korjaamaan hoitajamitoitus välittömästi. Tilannetta valvotaan yllätystarkastuksilla.

Esperi Carella eri luvut hoitajista

Esperi Caren aluejohtaja Kimmo Karvonen korostaa Ylelle sähköpostitse lähettämässä vastauksessaan, että aluehallintoviraston Fionaa koskeva selvitys on vielä kesken, ja tietoa tarkastuksen johtopäätöksistä saadaan vasta myöhemmin. Karvosen mukaan Esperi on ollut tiiviisti yhteydessä aviin, ja asioita on viety sovitusti eteenpäin.

– Toisin kuin on väitetty hoivakoti Fionalla on ollut käytettävissään 39 hoitajaa, joista 24 kuukausipalkkaisia. Loput hoitajista ovat osa-aikaisia tuntityöntekijöitä tai tarvittaessa töihin kutsuttavia. Heillekin Esperi on tarjonnut mahdollisuutta siirtyä kuukausipalkkaisiin töihin, viestittää Karvonen.

Yksityinen hoivakoti Fiona on tehostetun palveluasumisen yksikkö, jossa asuu tällä hetkellä 51 vanhusta. Se on perustettu kolme vuotta sitten.

Seuraavaksi aluehallintovirasto selvittää, onko Fionassa riittävästi koulutettua henkilökuntaa suhteessa asukkaiden hoidon vaativuuteen, kertoo Soiten hoidon ja hoivan toimialuejohtaja Maija Juola.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä Soite tuottaa Keski-Pohjanmaalla itse vanhusten hoivapalveluita, mutta myös ostaa niitä yksityisiltä. Soiten vastuulla on myös valvoa omia ja yksityisiä hoivalaitoksia.

Julkinen puoli paikkaa tarvittaessa myös yksityistä

Ensimmäisen tarkastuskäynnin syynä oli omaisen huoli siitä, onko hoitajia työvuoroissa tarpeeksi.

Hoivakoti joutuikin viime viikonloppuna turvautumaan julkisen puoleen eli pyysi Soitelta apua äkilliseen hoitajapulaansa.

Siihen oli syynä akuutti, hoitajien keskuudessa jyllännyt epidemia, joka aiheutti paljon sairaslomia eikä sijaisia ollut. Asukkaiden turvallisuus haluttiin taata siirtämällä Fionaan väliaikaisesti kokeneita hoitajia Soiten yksiköistä ja kotihoidosta.

– Tällaisessa poikkeustilanteessa voidaan käyttää hoitajia myös henkilöstövuokrausyritysten kautta, mutta tässä tapauksessa päädyttiin yhteistyössä kuntayhtymän kanssa käyttämään Soiten henkilökuntaa. Kuntayhtymä saa lainaamastaan työvoimasta normaalin käytännön mukaisesti korvauksen, kertoo Esperi Caren aluejohtaja Kimmo Karvonen.

Avunpyynnöt julkiselta puolelta ovat harvinaisia. Soiten valvontapäällikkö Vuokko Paananen sanoo, että tilanne huolestuttaa.

– Tämä kertoo siitä, että osaava hoitohenkilökunta rupeaa olemaan vähissä Soitenkin alueella. Jos tulee laajempi epidemia ja hoitajia sairastuu, pitää katsoa kokonaisuus, että asukasturvallisuus tulee taattua, pohtii Paananen.

Artikkeliin lisätty Esperi Caren kommentit 14.3.2019 klo 14.14

Vanhusten hoitokoteihin on tehty satoja tarkastuksia – erittäin vakavia tapauksia löytynyt joitakin kymmeniä