Ruotsissa työskennelleet pelkäävät takuueläkkeen loppuvan: "Eihän siitä jää edes kuuttasataa euroa"

Ruotsi saattaa lopettaa kansaneläkkeen maksun ulkomaille.

takuueläke
Antero Peltonen rakensi Ruotsista palattuaan talon Tornion Arpelaan.
Antero Peltonen rakensi Ruotsista palattuaan talon Tornion Arpelaan.Jari Peltoperä / Yle.

Ruotsissa pohditaan, maksetaanko asumisperustaista takuueläkettä enää tulevaisuudessa eläkeläisille Suomeen. Eläkkeen nimi on Ruotsissa takuueläke eli garantipension.

17 000 suomalaisen paluumuuttajan takuueläke on vaakalaudalla, jos Ruotsissa päätetään lopettaa kansaneläkkeen maksu ulkomaille. Pahimmillaan sen maksamisen lopettaminen kurittaisi Ruotsista pientä eläkettä saavia suomalaisia.

Yli 20 vuotta Ruotsissa asuneen ja nykyään torniolaisen pariskunnan Antero ja Sylvi Peltosen Ruotsista saatavasta eläkkeestä lähtisi pois yhteensä noin 350 euroa. Vaimo Sylviltä leikkaantuisi peräti puolet Ruotsin eläkkeestä.

– Jos olisi normaali eläke, sen ehkä saattaisi sulattaa. Mutta kun me ollaan pienellä eläkkeellä kituutettu, niin meille se olisi paljon. Vaimon eläke putoaisi alle minimieläkkeen. Jos 850 euroa on tällä hetkellä ja siitä otetaan 260 pois, niin eihän siitä jää edes kuuttasataa euroa, sanoo Antero Peltonen.

Takaisin Ruotsiin?

Moni Ruotsissa osan työuraa tehnyt suomalainen tuntee kokevansa vääryyttä, jos ennestäänkin pientä eläkettä leikataan. Yksi ratkaisu välttää mahdollinen eläkkeenmenetys olisi muuttaa takaisin Ruotsiin, mutta se on tuskin monellakaan paluumuuttajalla ensimmäisenä mielessä, kertoo Antero Peltonen.

– Kun on erehtynyt Arpelaan rakentamaan talon, niin eihän täältä pysty lähtemään Ruotsiin takaisin.

Peltoset ovat yrittäneet vaikuttaa siihen, että takuueläkkeen maksamiskäytäntöä ei muutettaisi. Apuja tähän ei ole löytynyt Suomesta eikä Ruotsista. Esimerkiksi Eduskunnan oikeusasiamiehen toimistosta vastattiin, ettei asia kuulu heidän toimialaansa. Ruotsin ammattiliittojen keskusjärjestöltä hän sai myötämielisemmän vastauksen, että asiaan pyritään vielä vaikuttamaan.

Ruotsin takuueläkettä maksetaan ainakin tämän vuoden loppuun saakka.