Kokoomusehdokkaan vaalimainoksessa varusmies asepuvussa – puolustusvoimat suhtautuu hyvin kielteisesti

Puolustusvoimien ohjesäännön mukaan asepukua ei saa käyttää vaalimainonnassa, mutta porilaisen entisen kansanedustajan Jouni Lehtimäen (kok.) mainoksesta tällainen löytyy.

eduskuntavaalit
Varusmieskolmikko
Kuvan varusmiehet eivät liity tapaukseen.Jyrki Lyytikkä / Yle

Porilainen eduskuntavaaliehdokas, entinen kansanedustaja Jouni Lehtimäki (kok.) on käyttänyt vaalimainoksessaan asepuvussa olevaa varusmiestä. Puolustusvoimat kieltää ehdottomasti käyttämästä asepukua vaalimainonnassa.

Lehtimäki jakoi tiistaina Facebookissa mainoksen, jossa porilainen 20-vuotias varusmies kehuu Lehtimäkeä. Varusmiespalvelusta suorittava nuori mies on kuvassa asepuvussa. Yle ei julkaise varusmiehen nimeä tai kasvoja tämän henkilöllisyyden suojaamiseksi.

Jouni Lehtimäen (kok.) mainos - henkilö blurrattu.
Yle on peittänyt kuvasta varusmiehen kasvot ja nimen tämän henkilöllisyyden suojaamiseksi.Kuvakaappaus Facebookista

Puolustusvoimien määryksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan sotilaspuvun ja siihen kuuluvan pukineen, merkin ja tunnuksen käyttö on kielletty puoluepoliittisessa toiminnassa ja vaalimainonnassa. Syynä on se, että puolustusvoimat haluaa pysyä ehdottoman puolueettomana ja estää sotilaiden tai armeijan politisoitumisen.

– Tämä on Suomessa hyvin pitkä perinne. Puolustusvoimat on puoluepoliittisesti sitoutumaton koko kansaa palveleva toimija. Emme halua liittää puolustusvoimien kuvaa yksittäisen puolueen toimintaan, puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen toteaa.

"Joukko-osaston reagoitava"

Tiedotuspäällikkö Arhippainen korostaa, että varusmiehellä on oikeus poliittisiin mielipiteisiin ja osallistumiseen. Sotilaspukua ei kuitenkaan tule vaalien yhteydessä käyttää. Ammattisotilailta puolueisiin kuuluminen on kielletty.

Puolustusvoimat on puoluepoliittisesti sitoutumaton koko kansaa palveleva toimija.

Max Arhippainen

– On varusmiehen joukko-osaston asia reagoida ja ohjeistaa varusmiestä tässä tilanteessa, Arhippainen toteaa.

Kunniakonsuli ja sotilaslakimies

Jouni Lehtimäki toimi kansanedustajana vuosina 1999–2003. Hän profiloitui ehdottamalla rikosoikeudellisen vastuuikärajan poistamista.

Lakialoitteen allekirjoitti ensin yli puolet kansanedustajista. Kun eduskunta perehtyi asiaan ja ehdotuksesta annettuihin kriittisiin lausuntoihin tarkemmin, ikäraja jäi 15 vuoteen.

Kosovon kunniakonsuli, kansanedustajaehdokas (2019) ja ex-kansanedustaja Jouni Lehtimäki (kok.).
Kansanedustajaehdokas Jouni Lehtimäki (kok.).Antti Laakso / Yle

Lehtimäki on toiminut kansanedustajavuosiensa jälkeen muun muassa sotilaslakimiehenä ja Kosovon oikeusministerin kansainvälisten asioiden juridinena neuvonantajana. Hän on Kosovon Suomen-kunniakonsuli.

Ristiriitoja herättävä hahmo

Satakunnan kokoomuspiireissä Jouni Lehtimäen valinta eduskuntavaaliehdokkaaksi ei ollut läpihuutojuttu. Porilaiset kokoomuslaiset pitävät Lehtimäkeä epälojaalina ja estivät tämän nousun kokoomuksen listalle kuntavaaleissa vuonna 2017. Lehtimäki lähti tuolloin ehdolle omalla listallaan ja sai 290 ääntä (siirryt toiseen palveluun).

Kokoomuksen sisältä saatujen tietojen mukaan Lehtimäki sai ehdokkuudelleen tällä kertaa voimakasta tukea kokoomuksen puoluetoimistosta, jossa pelättiin Lehtimäen lähtevän ehdolle omalla listalla ja vievän kookomukselta ääniä.

Satakunnan vaalipiirissä kokoomuksella on huhtikuussa mahdollisuus saada takaisin viime kerralla menettämänsä toinen kansanedustajan paikka.

Lisäys kello 18.17: Jouni Lehtimäki – jota Yle ei saanut haastatteluun ennen uutisen julkaisua – otti illalla yhteyttä ja kertoi uskoneensa mainosta laadittaessa, että kokardin ja lipun poistaminen kuvasta olisi riittänyt. Mainosta on nyt muutettu. Lehtimäki pahoittelee aiheuttamaansa mielipahaa.

Aiheesta voi keskustella 13.3. klo 22 saakka.