Katso kuinka hurjapäät ajavat kahdeksaakymppiä puiden välissä – Päijänteen ympäriajon lumiset spoorit ovat valmiina

Legendaarinen Päitsi ajetaan viikonloppuna. Eemil Helander ja Eemil Pohjola tavoittelevat voittoa haastavassa endurokisassa.

Päijänteen ympäriajo
Eemil Helander ajaa enduroa Päijät-Hämeen moottorikerhossa. Päijänteen ympäriajo, Päitsi.
Eemil Helander edustaa Salpausselän moottorikerhoa.

Päijänteen ympäriajo ajetaan viikonloppuna 84. kerran. Yle kävi seuraamassa endurokuljettajien harjoittelua Asikkalassa ennen kisoja. Salpausselän moottorikerhoa edustava Eemil Helander kertoo, että enduro vie paljon tunteja hänen arjestaan.

– Se on muutakin kuin ajamista, kuten pyörän laittoa ja kulkemista. Myös kunnosta on pidettävä huoli.

Päijänteen ympäriajoon, tuttavallisemmin Päitsiin, Helander osallistuu nyt viidennen kerran. Tähän saakka huippusuoritukset ovat jääneet Helanderin osalta ajamatta Päitsissä, mutta maaliin hän on päässyt joka kerta. Tavoitteena Helanderilla on voittaa kilpailu, saavuttaa SM-mestaruus ja sen jälkeen ajaa MM-sarjassa.

Eemil Pohjola, Jämsän seudun moottorikerho. Päijänteen ympäriajo.
Eemil Pohjola ajaa Jämsän seudun moottorikerhon riveissä.Petri Niemi / Yle

Kisaan osallistuu myös Eemil Pohjola Jämsän seudun moottorikerhosta. Hän on ajanut tänä vuonna EM-sarjassa. Pohjolalla on kokemusta Päijänteen talvisista maisemista monelta vuodelta.

– Voitto on ollut muutaman kerran lähellä. Päitsi ollut iso juttu ja nyt tarkoitus on voittaa.

Päijänteen ympäriajo ajetaan 16.–17. maaliskuuta. Heinolan Vierumäeltä käynnistyvään kisaan osallistuu noin 150 kuljettajaa.

Päitsi on poikkeuksellisen haastava endurokilpailu: kuljettajat ajavat talvisissa olosuhteissa kaksi päivää ja niiden aikana jopa 800 kilometriä. Maastokokeita on parisenkymmentä, joissa ajetaan yli 200 kilometriä, loppuajo muodostuu siirtymätaipaleista.

Maastokokeissa ajetaan paljon spooreissa eli lumisissa urissa. Menestys Päitsissä riippuu pitkälti kuljettajan spooriajotekniikasta.

Lue myös:

MM-Päitsin taival jäi lyhyeksi – lajin kattojärjestön päätös herättää hämmennystä

Kylmää, lunta ja pimeää – Päijänteen ympäriajon 700 kilometriä vie mehut MM-kilpailijoilta