1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. omaisuusrikokset

Iso murtosarja selvinnyt Etelä-Suomessa – epäillyt virolaismiehet kartoittivat asukkaiden paikallaoloa etukäteen

Varkaussarja tehtiin usean kuukauden aikana eri paikkakunnilla viime vuonna. Pääosin saalis on jäänyt kateisiin.

Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Hämeen poliisi on selvittänyt 30 törkeän varkauden sarjan, joka sisältää asuntomurtoja viidellätoista eri paikkakunnalla.

Rikokset on tehty vuoden 2018 heinä-marraskuun aikana. Epäillyt kaksi tekijää ovat olleet vangittuina joulukuulta 2018. He odottavat vangittuina tulevaa oikeudenkäyntiä. Vangitsemisoikeudenkäynti käytiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Alun perin teoista epäiltiin kolmea henkilöä, mutta yksi epäilty on vapautettu.

Epäillyt ovat nuorehkoja, Virossa asuvia miehiä. Oman kertomansa mukaan he ovat tulleet Suomeen työskentelemään. Poliisin mukaan heillä ei ole merkittävää rikoshistoriaa Suomessa.

Pääosin taloista on anastettu kelloja, koruja, rahaa ja elektroniikkaa: omaisuutta, joka on helposti ja nopeasti mukaan otettavaa.

Törkeistä varkauksista noin puolet on tehty Kanta-Hämeessä. Törkeitä varkauksia on tehty useita Janakkalassa, Hämeenlinnassa ja Hattulassa. Lisäksi yksi tapaus on Lopelta.

Sarja sisältää asuntomurtoja myös muualta poliisipiireistä Etelä- ja Länsi-Suomesta. Törkeitä varkauksia on tehty Vihdissä, Kirkkonummella, Nurmijärvellä, Mäntsälässä, Tuusulassa, Kouvolassa, Eurassa, Raumalla, Pälkäneellä ja Ylöjärvellä. Lisäksi mukana on yksi törkeän varkauden yritys Hyvinkäällä.

Kokonaisuus on siirtynyt Salpausselän syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjälle Matti Torkkelille syyteharkintaan.

Ovikelloja soiteltu

Hämeen poliisin tiedotteen mukaan kohteissa on todennäköisesti käyty tiedustelemassa etukäteen. Kun omistajat eivät ole olleet paikalla, asuntoihin on murtauduttu, vuorokauden ajasta riippumatta.

Tekijöiden epäillään asustaneen rikospaikkojen lähialueilla ennen rikoksen tekemistä ja soitelleen asukkaiden ovikelloja. Kun ovi on avattu, he ovat pyytäneet vettä tai kysyneet tietä johonkin. Ilmeisenä tarkoituksena poliisin mukaan on ollut kartoittaa, ovatko asukkaat paikalla asunnossa.

Asianomistajat ovat ilmoittaneet heti poliisille havaittuaan rikoksen tapahtuneen, mikä on tärkeää tutkinnan näkökulmasta. Epäillyt jäivät kiinni Eurassa tehdyn varkauden jälkeen.

Anastettu omaisuus on kuljetettu nopeasti tekojen jälkeen laivalla Viroon. Anastettu omaisuus on jäänyt pääosin kateisiin. Rikoskomisario Marko Mäkisen mukaan rikoshyöty nousee yli sataantuhanteen euroon.