Salakalastajalle voi napsahtaa jopa tuhansien eurojen lasku

Uhanalaisen kalan saaliiksi napanneen kalastajan kukkaro voi keventyä jatkossa tuntuvasti, kun laki viimein määrää korvaamaan valtiolle kalan arvon.

Uhanalaiset kalalajit
Meritaimen
Meritaimen kuuluu uhanalaisten kalalajien joukkoon.Kati Siponmaa / Yle

Salakalastaja voi pian joutua maksamaan saaliistaan jopa useiden tuhansien eurojen korvauksen.

Eduskunta on hyväksynyt kalastuslain muutoksen, jonka mukaan uhanalaisen kalan saaliiksi ottanut joutuu korvaamaan valtiolle kalan arvon.

Kun korvauksessa vielä huomioidaan yhteiskunnan panostukset uhanalaisten kantojen elvyttämiseen ja säilyttämiseen, voi esimerkiksi yhden järvilohiemon hinta olla jopa yli 7000 euroa.

Uhanalaisiin kalakantoihin kohdistuu tahallista, joskus laajamittaistakin salakalastusta, jonka osalta rangaistuskäytäntö on ollut puutteellista.

Rauhoitetuille eläimille ja riistalajeille on jo kauan ollut olemassa ohjeelliset arvot, joita sovelletaan luonnonsuojelu- ja metsästysrikoksissa. Kaloilta arvot ovat puuttuneet.

Kalastuksenvalvojia käytäntö on turhauttanut, kun uhanalaisten kalalajien pyytäjä on selvinnyt tekosistaan lähes rangaistuksetta.

Viime viikolla julkaistun tuoreen uhanalaisuusarvion mukaan monet vaelluskalalajit ovat Suomessa edelleen äärimmäisen tai erittäin uhanalaisia.

Muun muassa meri- ja järvitaimen, meriharjus ja vaellussiika on luokiteltu Suomessa uhanalaisiksi lajeiksi.