Hyppää sisältöön

Jussi Halla-aho: "Jollain perverssillä tavalla saan kiksejä siitä, että minua haukutaan" – Uudelle poliitikolle ihmisten jyrkät mielipiteet aiheuttivat kriisin

Perussuomalaisten puheenjohtaja sai yläasteella arvosanoiksi "säälivitosia" mutta luki itsensä lopulta filosofian tohtoriksi.

Jussi Halla-aho
Marja Sannikka haastattelee perussuomalaisten puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa. Valokuva: Nella Nuora/Yle. Videokuvaus: Thomas Hagström/Yle.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon opintietä voisi kutsua eräänlaiseksi ruman ankanpoikasen tarinaksi. Hän itse kuvailee menneensä yläasteella monissa oppiaineissa eteenpäin "säälivitosilla".

– Olin tehnyt sellaisen johtopäätöksen, että minulta puuttuu kromosomi, joka mahdollistaa matematiikan tajuamisen. Mutta yksi opettaja pystyi muuttamaan kaiken vain sillä, että hänen opetusmetodinsa sopi itselle.

Opinnot alkoivat maistua lopulta niin hyvin, että Halla-aho luki itsensä filosofian tohtoriksi.

Helsingin kunnallispolitiikkaan Jussi Halla-aho tuli mukaan runsaat kymmenen vuotta sitten, ja ovet Arkadianmäelle eduskuntaan avautuivat vuonna 2011.

Jussi Halla-aho kertoo Marja Sannikan haastattelussa, miten politiikkaan uutena tulleena ihmisten "äärimmäisistä" mielipiteistä hänen henkilöään ja näkemyksiään kohtaan aiheutui kriisi. Stressi, jota tämä asetelma aiheuttaa, on kuitekin Halla-ahon mukaan piilossa.

– Siitä on tullut vähän samanlainen epämukavuustekijä kuin painovoimasta, joka vaikuttaa kaiken aikaa, ja sen takia sitä ei edes huomaa, että joku koko ajan kiskoo minua kohti maan keskipistettä ja oikeastaan tekee elämästä aika raskasta.

– Jollain perverssillä tavalla saan kiksejä siitä, että minua haukutaan. Se voi olla osittain sitä, että minä olen tottunut siihen. Mutta en tunnista itseäni siitä demonisoinnista, jota näen itseeni liittyen. Kaikki mitä sanon on väärin. Vaikka olisin samaa mieltä kuin vastapuoli, olen jotenkin väärästä syystä oikeaa mieltä.

"Elämme pöyristymisen, loukkaantumisen ja traumatisoitumisen kulttuurissa"

Jussi Halla-aho on suhteellisen lyhyen poliittisen uransa aikana päässyt läpi niin kunnallis-, eduskunta- kuin EU-parlamenttivaaleissa. Tällä hetkellä hän istuu meppinä Brysselissä ja Strasbourgissa.

Vajaat kaksi vuotta sitten perussuomalaisten dramaattisessa puoluekokouksessa hänet valittiin puolueen puheenjohtajaksi. Kritiikkiä ja hyökkäyksiä tuli tuolloin paljon myös omien joukosta, ja puolue hajosi kahtia. Halla-aho on kasvattanut itseensä kohdistuvia hyökkäyksiä vastaan paksun nahan. Hän sanoo, että "asioiden ei saa antaa mennä liikaa ihon alle tai tunteisiin".

– Erilaiset asiat eivät lamaannuta samalla tavalla kuin ne lamaannuttavat jotain herkempää persoonaa. Sitten [minun] on toisaalta vaikea samastua siihen, että ihmiset valittavat täysin mitättömistä asioista kaiken aikaa.

Halla-ahon mielestä elämme "pöyristymisen, loukkaantumisen ja traumatisoitumisen kulttuurissa", jossa ihmiset eivät omasta mielestään kestä sellaisia tilanteita, jotka ovat ihan normaalia elämää.

– Pitääkö jokaisen raahata perässään pyörillä varustettua, pehmustettua tynnyriä, jonne voi mennä aina piiloon, kun alkaa ahdistaa?

Katso Jussi Halla-ahon haastattelu tämän artikkelin videosta. Perjantai-illan Sannikka & Ukkola TV1:ssä kello 20:00 sekä jatkojen kanssa Areenassa.

Artikkeli on osa Sannikka & Ukkola -ohjelman puheenjohtajien henkilökuvasarjaa, jossa haastatellaan puolueiden puheenjohtajia heidän henkilöhistoriansa ja poliittisten valintojensa näkökulmasta.

Lue ja katso myös:

.
.