Naisaktivistien oikeudenkäynti alkoi Saudi-Arabiassa

Oikeudenkäynti alkoi suljetuin ovin. Toimittajat ja diplomaatit jätettiin istuntosalin ulkopuolelle.

Naisaktivistien oikeudenkäynti on herättänyt laajaa kansainvälistä huomiota. Osa vangituista oli kampanjoinut naisille myönnetyn ajo-oikeuden puolesta. Kuva: Amer Hilabi / AFP

Saudi-Arabiassa on alkanut oikeudenkäynti kymmentä naisaktivistia vastaan.

Osa naisista on ollut vankilassa vuoden 2018 toukokuusta lähtien.

Syyttäjät eivät ole etukäteen kertoneet, mistä rikoksista oikeutta käydään. Aiemmin viranomaiset kertoivat, että aktivistien epäiltiin yrittäneen horjuttaa "kuningaskunnan turvallisuutta, vakautta ja kansallista yhtenäisyyttä".

Syytteessä on myös miehiä, joita on valtion mediassa luonnehdittu "pettureiksi ja lähetystöjen agenteiksi".

Brittiläinen The Guardian-lehti arvioi (siirryt toiseen palveluun), että pidätykset saattavat olla konservatiivisen hallinnon viesti oppositiolle liian jyrkistä uudistusvaatimuksista.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvioineet, että aktivisteja saattaa uhata jopa vuosikymmenten vankeus. Kolmisenkymmentä maata, mukaan lukien EU, vaati maaliskuun alussa aktvistien vapauttamista. Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo otti asian esille vierailullaan Saudi-Arabiassa.

Naisten oikeuksia ajaneet aktivistit vangittiin vain muutamaa viikkoa ennen kuin paljon julkisuutta saanut naisten ajokielto kumottiin Saudi-Arabiassa. Monet vangituista olivat kampanjoineet autonajo-oikeuden puolesta.

Lue myös: