Kaurialan lukion rehtori Tuomo Iltanen luottavaisena kirjoitusten palvelinongelmista huolimatta: "Kyllä ne toimivat"

Abiturienttien kirjoitusurakka lähti teknisten ongelmien sävyttämänä käyntiin äidinkielen kokeessa tiistaina. Onko kaikki kunnossa sähköisissä ylioppilaskirjoituksissa torstaina?

ylioppilaskirjoitukset
Kaurialan lukio
Nina Keski-Korpela / Yle

Kaurialan lukiossa Hämeenlinnassa äidinkielen koetta ehdittiin tiistaina kirjoittaa reilun tunnin ajan, kunnes palvelimet jumittuivat ja koe keskeytyi. Katkos kesti yli tunnin.

Kaurialan lukion rehtori Tuomo Iltanen, minkälainen tilanne oli ja mitä tapahtui?

– Koe alkaa kello 9 ja kaikki opiskelijat tulivat kello 8 paikalle ja alettiin ottaa opiskelijoita sisään ja kaikki sujui ihan moitteettomasti. Opiskelijat olivat kirjoittaneet tätä yo-koetta runsaan tunnin, kunnes tuli tieto, että palvelin ja varapalvelin olivat kaatuneet. Silloinhan opiskelijoille tuli taukoa, lähdettiin ratkaisemaan ongelmaa.

– Se hyvä asia tässä tapauksessa oli, että meillä on it-tukihenkilö koko ajan paikalla näitten sähköisten kirjoitusten aikana, niin hän pääsi asiaa välittömästi selvittämään. Siinä meni runsas tunti, kunnes saatiin palvelimet toimimaan ja koetta pystyttiin jatkamaan.

Selvisikö syy, miksi palvelimet menivät jumiin?

– Eilen ei vielä selvinnyt, sitä selvitettiin yhdessä ylioppilastutkintolautakunnan kanssa. Tänään on tehty teknistä häiriöraporttia ylioppilastutkintolautakuntaan ja tänään tehdään vielä uusi rasitustesti palvelimille.

Millaisin ajatuksin huomisiin kirjoituksiin? Uskotteko, että palvelimet ja systeemit toimivat?

– Kyllä ne eilen toimivat, eilen vielä melkein puoli seitsemään asti täällä viimeiset kirjoittivat, ne keillä oli pidennetty aika. Luottavaisesti olemme menossa kohti huomisia kirjoituksia, että kyllä ne toimivat.

Tietokoneohjelmien harjoittelu vie opetusaikaa

Kaurialan lukiossakin on jo viime vuosina “harjoiteltu” sähköisiä ylioppilaskirjoituksia, kun osa kirjoituksia ollut sähköisiä jo aiemmin.

Millaisia kokemuksia tästä on, että on siirrytty tietokonemaailmaan?

– Kyllähän se vie aikaa normaalista oppiaineen oppisisältöjen opettamisesta, kun joudumme entistä enemmän keskittymään näiden ohjelmien harjoitteluun. Siitä on tullut kritiikkiä erityisesti matemaattis-luonnontieteellisissä aineissa.

– Eilen opiskelijat tulivat kello kahdeksan koululle, ja mihin aikaan he ovat jo lähteneet kotoa, ja viimeinen kirjoittaja lähti täältä 18.30 eli kyllä se varsin pitkä päivä on ja tietokoneruutua tuijotetaan. Kyllä se raskaalta vaikuttaa.

Tuliko rehtorille eilisestä palautetta?

– Itse pyrin antamaan palautetta, että hienosti meidän valvojat toimivat ja opiskelijat rauhallisesti jaksoivat odottaa, vaikka joutuivat pitkään odottamaan. Jotkut fiksusti käyttivät hyödykseen eli kävivät sinä aikana vessatauolla, siinä oli monta opettajaa juoksuttamassa opiskelijoita vessaan.

– Ei sen ihmeellisempiä palautteita ole tullut. Sille tilanteelle ei eilen voitu mitään muuta kuin vaan odottaa rauhallisesti.