Kelpaisiko Tornionjoen koskikalastus Unescon listalle?

Tornionjoen koskikalastuskulttuuria eli lippousta harkitaan esitettäväksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Tornionjoki
siika lippo lippoaminen kukkolankoski perinnekalastus
Sini Kervinen / Yle Perämeri

Tornionjoen koskikalastuskulttuuri valittiin Suomen Elävän perinnön kansalliseen luetteloon marraskuussa 2017 ja Ruotsin luetteloon lokakuussa viime vuonna.

Pääsy kansallisiin luetteloihin mahdollistaa sen, että Suomen ja Ruotsin kohteita voidaan nyt yhdessä esittää Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Juuri käynnistyneessä Meän maa matkalla maailmalle -hankkeessa kartoitetaan nyt, mitä mahdollisuuksia koskikalastuskulttuurilla on päästä Unescon listalle ja mitä listaus toisi tullessaan.

Hanke toteutetaan yhdessä Haaparannan kunnan kanssa. Suomen puolelta toimijana on ProSiika ry.

Hankkeen rahoittajana toimivat Museovirasto, Rajajokikomissio, Antero Ylinärän muistorahasto ja paikalliset yhdistykset ProSiika ry, Meän Kukkola ry:n yrittäjät, Kukkolan kyläyhdistys ja Kukkolankosken osakaskunta.

Tornionjoen ja Kukkolankosken koskikalastuskulttuuri eli lippous on satoja vuosia vanha perinnekalastusmuoto.

Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon pääseminen merkitsisi kalastuskulttuurille nykyistä parempaa näkyvyyttä ja lisäisi yleistä tietoisuutta perinteen ainutkertaisuudesta.