Analyysi: Hamstraaminen ei ole enää hölmöläisen hommaa Britanniassa – sopimukseton ero lähestyy uhkaavasti parlamentin tahdosta huolimatta

Vaikka Britannian parlamentti torjui sopimuksettoman EU-eron, varmaa on vain epävarmuus, kirjoittaa Ylen toimittaja Pasi Myöhänen Lontoosta.

Brexit
Binokulaarinen jalustan läpi kuvattu maisema Lontoossa. Vasemmassa aukossa näkyvät parlamentin tornit ja oikeassa aukossa Big Ben.
Lontoon parlamenttitalo kuvattuna binokulaarisen jalustan läpi.Andy Rain / EPA

Britannian parlamentti muistuttaa tätä nykyä kiukustunutta lasta, joka on heittäytynyt lattialle eikä mikään maanittelu kelpaa. Se on nyt sanonut ei pääministeri Theresa Mayn erosopimukselle ja sopimuksettomalle erolle.

Ongelma on, että Mayn diili tai sopimukseton ero olivat ainoat pöydällä olleet brexit-vaihtoehdot.

Nyt täytyisi löytää uusia ratkaisuja pikavauhdilla, sillä Britannian EU-eropäivä odottaa jo kahden viikon päässä.

Britannian valtiovarainministeri Philip Hammond patisti eilen kansanedustajia brexit -umpisolmun avaamisen “puoluerajat ylittävällä yhteistyöllä”. Tämä voidaan tulkita näpäytykseksi pääministeri Maylle, joka on pitänyt kynsin ja hampain kiinni omasta EU-eromallistaan.

Parlamentille voisi kelvata Theresa Mayn EU-eromallia “pehmeämpi” brexit. Siinä Britannia säilyttäisi läheiset, Norjan mallia muistuttavat suhteet Eurooppaan.

Britannian pääministeri Theresa May.
Britannian pääministeri Theresa May.Jessica Taylor / AFP

Theresa May ei ole tällaiseen valmis, sillä se voisi johtaa kovan linjan EU-eromielisten joukkopakoon konservatiivipuolueesta. Hän ei halua jäädä historiaan puolueensa särkeneenä johtajana.

Vaihtoehdoksi jää se, että parlamentin alahuone riistää EU-eroprosessin aloitteen hallituksen käsistä. Lähiaikoina jännitetään, pystyykö parlamentti siihen.

Jos selvää tukea erilaiselle EU-erolle tai esimerkiksi uudelle kansanäänestykselle EU-jäsenyydestä ei löydy, May voi yrittää herätellä jo kahdesti kuopatun eromallinsa henkiin.

Brexitin jatkoajasta ei ole takeita

Britanniassa supermarketketju Morrisons kertoi eilen, että sopimuksettoman eron varalta kansalaiset ovat alkaneet hamstrata tiettyjä tuotteita, kuten WC-paperia ja kipulääkkeitä.

Aiemmin tämä olisi tuntunut hölmöläisen hommalta, mutta tätä nykyä Britanniassa asuvan kannattaisi kenties napata kauppareissulta pari ylimääräistä säilyketölkkiä mukaan.

Huolimatta parlamentin keskiviikkona tekemästä päätöksestä, eroprosessi on käynnistetty ja taloudellisesti tuhoisa sopimukseton ero on oletusvaihtoehto. Se toteutuu, jos muuta ei keksitä.

Ei Britanniassa nyt nälänhätää tarvitse pelätä, mutta tietyistä tuontiherkuista voisi tulla sopimuksettoman eron myötä pulaa. Aivan tavallisen tonnikalapurkinkin hinnan lasketaan sopimuksettoman eron myötä nousevan neljänneksellä.

Brexitin lykkääminen näyttää nyt todennäköiseltä vaihtoehdolta, mutta lisäajan toteutuminen ei ole kirkossa kuulutettua.

Torstaina parlamentin täytyy äänestää EU-eron lykkäämisen puolesta. Lisäksi sellaiseen täytyy saada lopulta lupa EU:lta. Muuten Britannia on ulkona ilman sopimusta maaliskuun 29. päivän iltana.