Talouslukujen tulkintaongelma aiheutti hetkellisen sählingin Taipalsaaren ja Eksoten välille

Taipalsaari oli tehnyt budjettinsa tarvittavaa tiukemmaksi. Eksoten lopulliset laskelmat helpottivat yllättäen kunnan taloustilannetta.

Taipalsaari
vehkataipaleen koulu
Vehkataipaleen koululaiset saavat toistaiseksi käydä omaa kouluaan, sillä Taipalsaaren taloustilanne helpotti hieman.Mikko Savolainen / Yle

Taipalsaaren kunnanvaltuusto perui eilen illalla kunnan talouden tasapainottamisohjelman käsittelyn. Esimerkiksi Vehkataipaleen koulun kerrottiin säilyvän ainakin toistaiseksi.

Syynä oli viime tingassa Eksotelta saadut uudet lukemat kunnan viime vuoden alijäämästä. Alijäämä pieneni uusissa laskelmissa 1,7 miljoonaa euroa. Uusi alijäämä on alle miljoona euroa, kun alkuperäinen luku oli 2,7 miljoonaa euroa.

Taipalsaaren kunnan talousluvuista aiheutui hetkellinen väärinkäsitys valtuuston kokouksen jälkeen.

Sekaannus johtui siitä, että Taipalsaarella oli ennakkoon varauduttu huomattavasti suurempaan menoerään Eksotelle kuin Eksoten lopullinen laskelma osoitti. Maaliskuun alussa valmistunut Eksoten tilipäätös paljasti, että Taipalsaaren kunnan osuus Eksoten viime vuoden menoista pieneni sekä erikoissairaanhoidon että muun toiminnan osalta.

Taipalsaaren on säästettävä yhä

Taipalsaaren kunnanjohtaja Kari Kuuramaa kertoo, että vaikka Vehkataipaleen koulua ei tarvitse nyt lakkauttaa, joitakin säästötoimenpiteitä on edessä. Kunnanjohtaja sanoo, että "paniikkinappulassa ei kuitenkaan tarvitse toimia".

– Summa 1,7 miljoonaa tarkoittaa niin paljon rahaa, että voimme harkita toimenpiteitä toisella tapaa. Alijäämä on 990 000 euroa. Se ei tarkoita, että se olisi meidän säästötavoitteemme, vaan meidän pitää saada pidemmässä juoksussa talous oikenemaan, että alijäämiä ei synny, Kuuramaa sanoo.