Hypokoira haistaa verensokerin vaihtelut ja hakee diabeetikolle tarvittaessa apua – Oulussa hypokoiria voi kouluttaa vaikka itselleen tai lapselle

Hypokoiran koulutus kestää noin puolitoista vuotta ja koulutukseen voi osallistua pentukoirat sekä aikuiset koirat.

Oulu
Hypokoiran pentu Roke pihanurmella.
Juha Kemppainen / Yle

Ihmiset kouluttavat itselleen tai lapsilleen hypokoiria Oulussa. Hypokoira toimii diabeetikon apuna ilmaisemalla esimerkiksi verensokerin vaihtelut ja hakemalla tarvittaessa apua.

Hypokoiran voi opettaa esimerkiksi tökkäämään ihmistä kuonollaan, jolloin ihminen ymmärtää, että nyt täytyy ottaa välipalaa tai insuliinia.

Oulussa hypokoirakoulutus alkoi tammikuussa. Koulutuksen ohjaaja Katja Sulkala kertoo, että koiran tehtäviin kuuluu muutakin kuin pelkästään verensokerin vaihtelujen seuraaminen.

– Hypokoira on esimerkiksi lapsen seurana ja lenkkikaverina. Koiran pitää myös pystyä liikkumaan ihmisten ilmoilla työkoiran tavoin.

Hypokoiran koulutus kestää noin puolitoista vuotta ja koulutukseen voi osallistua pentukoirat ja aikuiset koirat. Hypokoiran tunnistaa sinisistä liiveistä.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)

Korjaus kello 10.17: Toisin kuin alun perin jutussa luki, insuliinia ei saa antaa diabeetikolle silloin, jos verensokeri putoaa liian alas.