Turmion Kätilöt palasi Keski-Euroopan kiertueelta – bändi ottaisi Suomessa mallia paikallisesta keikkakulttuurista

Suomenkielistä metallimusiikkia soittava yhtye lämmitteli kiertueella kotimaista Beast in Blackia loppuunmyydyille saleille.

Industrial rock
Turmion Kätilöt
Turmion Kätilöt keikalla berliiniläisessä Columbia Theaterissa.Toni Qvick

Suomenkielistä industrial metallia soittava Turmion Kätilöt piipahti helmi–maaliskuun vaihteessa Euroopan kiertueella kotimaisen Beast in Blackin lämppärinä. Useat pariviikkoisen reissun kolmestatoista keikasta olivat loppuunmyytyjä.

Turmion Kätilöiden toinen laulaja Petja Turunen arvioi, että yhtye otettiin vastaan kielestä huolimatta erittäin hyvin. Se jopa hieman yllätti.

– Kyllä siellä porukka tapaili sanoja messissä. Joka ilta saatiin väellä nyrkit ilmaan ja kova huuto päälle, kuvailee Turunen, joka on yksi kuopiolaisyhtyeen perustajajäsenistä.

Hän kertoo, että yhtye lähti kaikkien aikojen toiselle ulkomaan rundille avoimin mielin ilman ennakko-odotuksia.

Keikkoja viikon jokaisena päivänä

Keikkailu Keski-Euroopassa poikkeaa paljon Suomesta. Kiertue piti sisällään paljon viikonpäiväkeikkoja, maanantaista lähtien.

Humalaista kulttuuria ei Turusen mukaan näkynyt juuri ollenkaan. Keikatkin alkoivat jo hyvissä ajoin, lämppäribändillä usein jo jopa ennen iltakahdeksaa. Sitä mies pitää erittäin hyvänä aikana.

– Suomessa ei välttämättä soiteta edes saman vuorokauden puolella. Täällä soitellaan klo 1 yöllä, niin porukka on jo aivan tillin tallin. Se on ihan paska soittoaika, harmittelee Turunen.

Monissa paikoissa soittoajat ovat kuitenkin Suomessakin viime vuosina aikaistuneet iltakymmeneen ja tätä hän pitää hyvänä suuntana.

Petja Turunen.
Turmion Kätilöiden laulaja Petja Turunen kertoi tammikuussa, että yhtyeellä on fanikuntaa myös kotimaan rajojen ulkopuolella.Toni Pitkänen / Yle

Kaupaksi meni laatikoittain levyjä, moni haluaa hypisteltävän tuotteen

Turmion Kätilöiden Turunen uskoo, että helmi–maaliskuun kiertueesta seuraa yhtyeelle paljon hyvää.

– Olen saletti siitä, että sinne palataan uudelleen.

Jo nyt yleisöstä näki, että osalle Turmion Kätilötkin olivat jo entuudestaan tuttu bändi. Monet pyörivät Turusen mukaan jo päivällä kalastelemassa yhteiskuvia ja nimmareita.

– Eturivissä oli monesti hahmoja, jotka olivat kiertäneet perässä joka ikisellä keikalla, nauraa Turunen.

Esimerkiksi Facebookin mittarit osoittavat, että yhtye sai Euroopasta runsaasti uusia faneja. Myös levyt ja fanituotteet tekivät kauppansa.

– Levyjä nimmaroitiin ja myytiin monta laatikollista. Nykyään puhutaan paljon Spotifysta, mutta monet haluavat keikan jälkeen muiston ja hypisteltävän tuotteen, toteaa Turunen.

Turmion Kätilöt jatkavat Beast in Blackin mukana vielä myöhemmin maaliskuussa. Silloin yhtyeet suuntaavat Ruotsiin.