Nuoret rynnistivät e-urheilukerhoihin – taustalla menestys maailmalla: ''Kun isomummo kysyy, mitä harrastat, voi sanoa että jalkapalloa ja sitten e-urheilua''

Koululaisten e-urheilukerhojen suosio yllätti Imatralla. Lapsille ja nuorille suunnatut e-urheilukerhot ovat vielä harvinaisia Suomessa.

e-urheilu
E-urheilukerhon kokoontuminen Imatran kaupungintalolla.
CS:Go-kerholaisilla on jo useiden vuosien pelikokemus takanaan. Juulia TIllaeus / Yle

Neljä poikaa nappaa mustat kuulokkeet käteensä ja laskee ne korvilleen. CS:Go-pelin turnaus voi alkaa.

Kuulokkeet ovat tärkeä osa peliä. Niiden avulla tiimi kommunikoi keskenään pelin aikana, ja sopii miten vastustajajoukkuetta vastaan toimitaan.

Sen onkin tärkein syy siihen, miksi nuoret ovat kerhoon tulleet.

– Täällä pääsee pelaamaan ryhmän kanssa, ja harjoittelemaan kommunikaatiota. Minun mielestäni se on kivempaa kuin se, jos pelailee vain yksinään, sanoo 14-vuotias Samuli Suomi.

E-urheilukerhon kokoontuminen Imatran kaupungintalolla.
Imatran kaupunki osti tietokoneita ja muita varusteita e-urheilukerhojen käyttöön 30 000 eurolla. Juulia Tillaeus / Yle

– Silloin tiedetään missä viholliset ovat, kun joukkue kommunikoi keskenään ja ymmärtää toisiaan, perustelee 13-vuotias Oskari Torpo.

''Käytöstavat ovat lapsenkengissä''

Imatran Pallo-Veikot perusti maaliskuun alussa e-urheilukerhoja . Alun perin tarkoituksena oli aloittaa viidellä ryhmällä, mutta suosio yllätti järjestäjät..

Kerhoihin ilmoittautui 85 lasta ja nuorta, ja lopulta ryhmiä perustettiin yhdeksän. Kerholaiset on jaettu ryhmiin ikänsä ja taitotasonsa mukaan.

– Minusta tuntuu, että nuoret innostuvat koko ajan enemmän ja enemmän tästä . Täällä on kuulunut paljon riemunkiljahduksia. Nuoret ovat saaneet uusia elämyksiä ja kavereita. Kerholaiset ovat kehuneet toisiaan paljon ja vaihtaneet tietoja keskenään, jotta he pystyvät pelaamaan yhdessä myös kerhon ulkopuolella, kertoo e-urheilukerhoja ohjaava Toni Andersson.

Kerhoissa kokeillaan eri pelejä, opetellaan tietokonepelaamisen perusteita ja tutustutaan pelimaailman kulttuuriin. Edistyneempien pelaajien kerhoissa pelataan joukkueena ohjaajan avustuksella ja hiotaan joukkuepeliä, pelitekniikkaa ja e-urheilijan elämänhallintaan liittyviä asioita.

E-urheilukerhon kokoontuminen Imatran kaupungintalolla.
Juulia Tillaeus / Yle

Tapaamisissa käy myös liikunta- ja e-urheilualan ammattilaisia, jotka käsittelevät esimerkiksi hyvän ilmapiirin ylläpitämistä sekä e-urheilijan liikuntaa ja hyvinvointia.

Kerhoissa opetellaankin paitsi pelaamista, myös tervettä toiminta- ja käytöskulttuuria.

– Tietokonepelaamisen aikakausi on uusi juttu. Nykyään on vähän ongelmallista, kun ollaan päästy pelailemaan tuonne nettiin anonyymeinä ja ihan tuntemattomia ihmisiä vastaan, niin käytöstavat ovat vähän lapsenkengissä, toteaa Toni Andersson.

Ammattiunelmia

Järjestäjät arvelevat, että kerhojen suuren suosion taustalla on suomalaisten e-urheilijoiden menestys maailmalla.

Toissa vuonna Dota 2-pelaaja Lasse ''MATUMBAMAN'' Urpalainen ylsi ensimmäisenä suomalaisena e-urheilijana miljoonatuloihin. Suomalainen CS-joukkue ENCE kuittasi hiljattain 130 000 euroa toisesta sijastaan Puolan Katowicen Major-finaalissa. Linnan juhlissa e-urheilijoita nähtiin ensimmäisen kerran viime vuonna.

– Tämä alkaa pikkuhiljaa muodostua sellaiseksi jutuksi, että kun isomummo kysyy, että mitäs sinä harrastat, niin voi sanoa että jalkapalloa ja sitten e-urheilua. Voidaan olla ylpeitä siitä mitä tehdään, sanoo Andersson.

E-urheilukerhon ohjaaja Toni Andersson esittelee kerhon sääntöjä nuorille.
Kerho-ohjaaja Toni Andersson esittelee kerhon sääntöjä nuorille.Juulia Tillaeus / Yle

CS:Go-kerholaisilla pelikokemusta on takana jo useita vuosia. Ammattilaisuus siintää monen haaveissa.

– Olen katsonut paljon e-urheiluturnauksia, ja olen aina halunnut päästä pelaamaan sinne, sanoo Oskari Torpo.

Kerhot vielä harvinaisia

Lapsille ja nuorille suunnatut e-urheilukerhot ovat vielä Suomessa harvinaisia. Imatran mallia vastaavaa toimintaa on vain parissa kaupungissa.

– Elektroninen urheilu on Suomessa vielä suhteellisen uusi asia. Tähän herätään koko ajan, ja luulen, että nuorisotoiminta alkaa kasvaa. On todella tärkeää tukea junioritoimintaa, koska tulevat huippupelaajat nousevat sieltä esille, sanoo toiminnanjohtaja Mirka Tukia Suomen elektronisen urheilun liitosta.

E-urheilukerhon harjoitukset Imatran kaupungintalolla.
Juulia Tillaeus / Yle

Myös IPV:ssä toivotaan, että junioritoiminta ottaisi tuulta alleen ympäri maata ja seurojen välille saataisiin yhteistyötä.

– Uskon, että muutkin kunnat alkavat ymmärtää, että tämä on sitä, mitä lapset ja nuoret tykkäävät tehdä ja mistä he ovat kiinnostuneita. Toivon, että saisimme maanlaajuisesti monelle paikkakunnalle tätä toimintaa. Se edistäisi sitä, että saisimme paikkakuntien välistä kilpailua ja pelejä.

E-urheilukerhojen rinnalle on parhaillaan perusteilla CS:Go-juniorijoukkue, johon haetaan 13–16-vuotiaita pelaajia Etelä-Karjalasta. Tarkoituksena on kasata kovatasoinen tiimi, joka tähtää kilpailuihin.