Nuoret lakkoilevat tänään ilmastotekojen puolesta – Mikkelissä ja Savonlinnassa lukiolaiset järjestävät mielenilmaukset

Paikalliset mielenilmaukset ovat osa maailmanlaajuista koululaisten ilmastolakkopäivää.

ilmasto
Koululaisia valmistamassa kylttejä ilmastolakkoa varten Pohjois-Hervannan koululla Tampereella
Antti Eintola / Yle

Mikkelissä ja Savonlinnassa lukiolaiset järjestävät tänään perjantaina mielenilmaukset ilmastotekojen puolesta.

Savonlinnan taidelukiolta starttaa kello 12 ilmastomarssi, ja Mikkelin lukion opiskelijakunta järjestää samaan aikaan mielenosoituksen Mikkelin torilla.

Perjantaina eteläsavolaisten lukiolaisten mielenilmaukset ovat osa maailmanlaajuista koululaisten ilmastolakkopäivää.

Molemmissa lukioissa rehtorit kertovat suhtautuvansa myönteisesti opiskelijoiden järjestämiin mielenilmauksiin. Mikkelin lukion rehtorin Jari Tuomenpuron mukaan lakko osuu sisällöltään hyvin lukion kansallisen opetussuunnitelman perusteisiin, jossa aihekokonaisuuksina ovat muun muassa aktiivinen kansalaisuus sekä kestävä elämäntapa ja globaali vastuu.

– Huolestuminen ja huolenpito ympäristöstä on myös Mikkelin lukion arvolähtökohtien mukaista toimintaa, Tuomenpuro kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Savonlinnan taidelukion rehtori Reima Härkönen kertoo laajentaneensa asiaa kertomalla, että esimerkiksi ammattiyhdistysliike on viime vuosina järjestänyt mielenilmauksia, lakkoja ja kansalaiskokoontumisia. Hän myös kertoo lukion opiskelijoiden ohjeistaneen toisiaan poissaolokäytäntöjen suhteen.

– Rehtori ja opettajakunta kannattavat tätä lakkoajatusta. Se on oiva esimerkki nuorten kansalaisvaikuttamisesta, ja tällä kertaa se suuntautuu vieläpä hyvän ja tärkeän asian hyväksi, Härkönen kirjoittaa.

Kummassakaan lukiossa ilmastolakosta ei tule selvittämätöntä poissaoloa opiskelijalle. Mikkelissä mielenilmaukseen osallistuvien lukiolaisten koulupäivä päättyy toritapahtuman alkaessa.

Lue myös:

Ilmastolakko ainakin 27 kunnassa tänään – Lapset saivat opettajan kulkemaan bussilla kouluun: "Jos tulostan paperia, tulee heti sanomista"

Koululaiset lakkoilevat ilmaston puolesta perjantaina – myös Mikkelissä ilmassa lakon uhka

Osa nuorista pelkää, uskaltaako perjantain ilmastolakkoon osallistua koulun asenteen takia: Näin rehtorit yrittävät suitsia lakkoilijoita

Yli 1200 tutkijaa tukee ilmastolakkoilevia nuoria: "Planeetan hyväksikäyttö on lastemme laiminlyöntiä"