1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Kalastuslakiin tiukennus – rauhoitetun lohen kalastamisesta voi rapsahtaa tuntuva sakko

Uhanalaisten kalalajien salakalastajat joutuvat jatkossa maksamaan tuntuvia korvauksia jopa tuhansia euroja.

Jyväskylä
Vuoksen vesistöalueen järvilohi on äärimmäisen uhanalainen. Kuvassa Saimaan järvilohi.
Uhanalaisen kalan saaliiksi ottanut joutuu maksamaan valtiolle kalan arvon.Tapio Gustafsson / Kalatalouden Keskusliitto

Rauhoitetun järvilohiemon kalastamisesta voi jatkossa joutua maksamaan jopa yli 7 000 euron korvauksen. Eduskunta hyväksyi keskiviikkona kalastuslain muutoksen, jonka mukaan uhanalaisen kalan saaliiksi ottanut joutuu maksamaan valtiolle kalan arvon.

Yhteiskunnan panostukset uhanalaisten kalakantojen elvyttämiseen ja säilyttämiseen ovat merkittävät. Keski-Suomen Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Timo Meronen ei usko, että lainmuutoksella on suuria vaikutuksia Keski-Suomessa.

– Mielenkiintoisempaa on se, että tuleeko muun kalastuksen yhteydessä vahingossa saaduista järvitaimenista ongelmia. Nykylakikin sanoo, että niitä ei saa ottaa mukaan, vaan vapautettava vesistöön elävinä tai kuolleina.

Merosen mukaan hankaluuksia voi syntyä, jos laillisen kalastuksen yhteydessä pyydystetään rauhoitettuja kaloja ja siitä ruvetaan vaatimaan rangaistuksia.

Kalastuksenvalvojat ovat pitkään olleet turhautuneita, kun uhanalaisten kalalajien, kuten Saimaan järvilohen kalastamisesta kiinni saadut ovat jääneet lähestulkoon rankaisematta.

Lue seuraavaksi