Susanna Laine ja Mikko Kekäläinen heittäytyivät vegaanihaasteeseen: "Aamupalalla itkin prinssinakkien perään"

Näyttelijä Eero Ritala haastoi maanantain suorassa lähetyksessä Susanna Laineen ja Mikko Kekäläisen syömään viikon vegaanisesti. Pienistä harha-askelista huolimatta juontajien viikko on sujunut mallikkaasti ja saanut molemmat innostumaan kasvisruoasta.

veganismi
Miten sujui Susannan ja Mikon viikko vegaanina?
Miten sujui Susannan ja Mikon viikko vegaanina?

Susanna ja Mikko tarttuivat Ritalan heittämään haasteeseen hieman epäröiden. Ritalan mukaan vegaaniksi ryhtyminen ei kuitenkaan ole vaikeaa. Hän itse aloitti viikon kokeilun jälkeen elämän vegaanina kolme vuotta sitten.

Ennen haasteeseen ryhtymistä Susanna pohti, miten hän suurena jauhelihan ystävänä korvaisisi tämän arkiruoan aatelisen.

– Pitääkö tässä kylmään veteen hypätä samantien? Vegaanisuus tuntuu vähän hankalalta, pohti Susanna.

Mikko arveli selviävänsä haasteesta kohtuullisen vähin vaivoin.

– Syön jo valmiiksi melko kasvispainotteista ruokaa.

Miten haaste meni?

Suurimmaksi vaikeudeksi näytti muodostuvan puhdasoppisen vegaaniruokavalion noudattaminen.

Susanna söi alkuviikosta salaattia huomaamatta sen sisältävän raejuustoa.

– Pitäisi varmaan kuljettaa eväitä mukana. Aamupalapöydässä tuli myös itkettyä prinssinakkien perään.

Sekä Mikon että Susannan mielestä haasteena oli myös se, että ruokaan piti kiinnittää tarkasti huomiota, eikä vegaaniruokaa ollut aina saatavilla. Pieni kekseliäisyys ruoan löytämisen suhteen tulikin tutuksi.

Mikolla oli takataskussa onnekseen vegaaninen suosikkiresepti.

– Vöner-salaatti on loistavaa! Ihan kuin kebabia, mutta vehnäproteiinista tehdyllä vönerillä korvattuna!

Mitä mieltä kokemuksesta?

Kömmähdyksistä huolimatta molemmat juontajat huomasivat yleisen vireysasteensa kohonneen vegaaniuden aikana. Iltapäivisin ei tullut totuttua väsymystä.

Susanna havaitsi pitävänsä tofusta, joka helposti korvasi hyvin maustettuna kanan. Myös avocadoa tuli syötyä oikein olan takaa.

– Ruokaa piti myös syödä useammin ja enemmän, kertoo Susanna.

Haasteen jälkeen hänestä tuskin tulee vegaania, mutta kasvissyönti arjessa yleistyy. Susannan mielestä armollisuus itseä kohtaan on näissä hommissa tärkeää.

– Pyrin syömään kasvisruokaa tulevaisuudessa aina kun mahdollista.

Mikko puolestaan rohkaisee kaikkia miettimään syömistapojaan ja kokeilemaan kasvispohjaista ruokavaliota.

– Tämä on loppujen lopuksi todella helppoa. Vaikeinta on muutoksen teko, mutta nyt olisi korkea aika tehdä muutoksia, jotta tämä pallo saataisiin pelastettua.

Kasvissyönnin voi aloittaa pienillä teoilla

Vegaaniliiton puheenjohtaja Karla Loppi kertoi vinkit vegaaniruokavalion aloittamiseen:

1) Osallistu Vegaanihaasteeseen. Sen jälkeen tunnet perusraaka-aineet ja tiedät kaiken tarpeellisen vegaaniruokavalion koostamisesta.

2) Satsaa aluksi yhteen päivän aterioista. Sijoita sille terveelliset ja täyttävät tärpit.

3) Ei tarvitse olla heti täydellistä. Ehdit kyllä kuukausien mittaa hioa terveellisyyttä, edullisuutta, kotimaisuutta tai mikä tavoitteesi onkin.

Lue lisää:

Suurtutkimus: Vegaaniruokavalio on tehokkain tapa pienentää ympäristöjalanjälkeä

Selma Vilhusen kolumni: Kokeilin vegaanihaastetta, ja se sai minut löytämään itsestäni uuden myötätuntolihaksen

Inka Österberg lievittää ilmastoahdistustaan veganismilla ja bussikyydeillä – ilmastolakot leviävät ympäri maan