Tänään brittiparlamentti äänestää EU-eron lykkäyksestä – herättääkö May brexit-sopimuksen vielä kerran henkiin?

Brittiparlamentti on hakemassa brexit-lykkäystä, ja pääministeri on lykkäämässä erosopimuksen taas kerran alahuoneen äänestykseen.

Brexit
Britannian pääministeri Theresa May pitämässä puhettaan parlamentin alahuoneessa keskiviikkona 13. maaliskuuta.
Britannian pääministeri Theresa May pitämässä puhettaan parlamentin alahuoneessa keskiviikkona 13. maaliskuuta.Jessica Taylor / AFP

Tänään aukeaa brittiparlamentissa tämän viikon kolmas brexit-äänestyspäivä. Ratkaistavaksi tulee se, haluaako Britannia lykätä EU-eroa tuonnemmaksi. Aiemman suunnitelman mukaan brexitin pitäisi astua voimaan maaliskuun 29. päivänä.

Todennäköisesti brexit-lykkäys olisi hyvin lyhyt. Pääministeri Theresa May on jo varoitellut parlamentin alahuonetta, ettei eropäivän siirto voi olla kovin pitkä.

Euroopan parlamentin brexit-asiantuntija Danuta Hubner arvioi uutistoimisto Reutersilla, että EU voi hyvinkin myöntyä lyhyeen lykkäykseen.

Hubner muistuttaa, ettei jo neuvoteltua brexit-sopimusta kuitenkaan lykkäyksen aikana voi millään tavalla muuttaa.

– Lykkäyksen tarkoitus voi olla vain se, että Britannia saa hyväksyttyä eron vaatimat lait, Hubner toteaa.

Tusk suosittaa pitkää lykkäystä

Uutistoimisto AFP:n mukaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk aikoo kuitenkin vedota ensi viikon EU-huippukokouksessa jäsenmaihin, että ne olisivat avoimia pitkälle lykkäykselle.

Tuskin mukaan sellainen on tarpeen, jotta Britannia saa muodostettua pitävän strategian ja yhteisymmärryksen brexit-politiikastaan.

EU:n kanta on, että Britannia eroaa EU:sta joko sopimuksella tai ilman sopimusta.

Brexit-sopimus tulossa vielä kerran parlamenttiin?

Parlamentin käytäväpuheissa on tosin taas noussut esiin se vaihtoehto, että pääministeri May yrittää sittenkin vielä kerran tuoda kahdesti tyrmätyn brexit-sopimuksen parlamentin äänestykseen.

Mayn aikeista ovat kertoneet muun muassa ylesradioyhtiö BBC ja sanomalehti Guardian. BBC:n mukaan äänestys voisi olla ensi viikolla. Tarkkaa päivää ei ole tiedossa.

Parlamentin brexit-äänestysten käänteet ovat olleet moninaiset.

Tiistaina brittiparlamentti tyrmäsi selvin äänin konservatiivijohtaja Mayn esittämän brexit-sopimuksen. Keskiviikkona parlamentti äänesti taas nurin sen, että Britannia eroaisi EU:sta ilman sopimusta.

Lähteet: Reuters, AFP, AP