Kemissä nuoret tempaisevat ilmaston puolesta ruotsalaisen esikuvansa tavoin – päättäjille ehdotetaan kolmea asiaa

Mielenilmaukseen osallistutaan kaikista Kemin yläkouluista, mutta nuoret eivät lähde arvailemaan paljonko väkeä kertyy lopulta paikalle.

ilmasto
Mielenilmaukseen valmistautumista.
Vilma Sankala (vas), Fanni Frant, Anni Oikarinen ja Inari Alanne viimeistelevät mielenosoitukseen tulevia kylttejä.Riikka Rautiainen/ Yle

Kemin koululaiset ovat lähteneet mukaan maailmanlaajuiseen ilmastolakkoon. Nuoret järjestävät mielenilmauksen ilmaston puolesta ja luovuttavat Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissiselle adressin, jossa esitetään paikallisia keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

– Emme ole ottaneet siihen valtavia tekoja, joita on vaikea toteuttaa vaan sellaisia, joihin kaupunki pystyy vaikuttamaan helposti, kertoo Anni Oikarinen.

Nuoret vaativat kaupungilta kolmea asiaa: lisää muovinkeräysastioita, lähi- ja kasvisruoan suosimista kouluissa ja parannuksia julkiseen liikenteeseen. Sanoman perillemenoa vahvistetaan kaupungin läpi kulkevalla marssilla, johon kaikki halukkaat voivat liittyä.

– Kaupunkilaiset voivat liittyä meidän marssiin ja adressin voi allekirjoittaa vielä paikan päällä, sillä se on meillä koko ajan mukana, sanoo Inari Alanne.

"Tämä asia jätetään periaatteessa meidän harteille"

Kemissä ilmastolakon alkuunpanijat ovat nuoria aivan ruotsalaisen esikuvansa 16-vuotiaan Greta Thunbergin tavoin.

– Se on huolestuttavaa, että aikuiset ei tunnu ottavan ilmastonmuutosta niin vakavasti, että tämä asia jätetään periaatteessa meidän harteille, pohtii Fanni Frant.

Hepolan koulun yhdeksäsluokkalaiset Inari Alanne, Fanni Frant, Anni Oikarinen ja Vilma Sankala kertovat, että he kierrättävät ja tekevät arkisia valintoja luonnon ehdoilla. Ilmastotalkoisiin on houkuteltu myös muu perhe.

– Yritän suosia joukkoliikennettä ja kierrätän kotona maapallon tulevaisuutta ajatellen, vahvistaa Vilma Sankala.

– Jos mitään ei tehdä, tulee esimerkiksi meidän elinaikana olemaan talvia, jolloin täällä ei ole lunta. Olen ymmärtänyt, miten paljon tämä tulee vaikuttamaan seuraaviin sukupolviin. Heillä ei tule olemaan mahdollisuuksia samanlaiseen elämään kuin meillä, sanoo Anni Oikarinen.

Nuorten mielestä yhden koulupäivän uhraaminen ilmaston puolesta on kannatettava teko. He toivovat, että nuoret lähtevät liikkeelle koko maassa isolla joukolla eikä kotiin jäädä ilmastolakon nimissä.

– Opettajat on olleet tässä mukana todella hyvin. Yksi opettaja on lähdössä mukaan marssille ja kokeita on pystytty siirtämään muille päiville. Rehtoreiltakin saimme tiedon, että tästä päivästä saa luvallisen poissaolon, vaikka heidän kantansa oli pitkään auki, kiittelee Inari Alanne.