Lapinlahdella harkitaan suositusta lasten ja nuorten kotiintuloajoille

Valtuustoaloitteen mukaan suosituksella kotiintuloajoista voitaisiin tukea vanhempien kasvatustyötä.

Lapinlahti
Nuori ihminen kävelee farkut ja kengät jalassaan.
Lapinlahdella pohditaan yhteisiä kotiintuloaikoja lapsille ja nuorille.Marko Väänänen / Yle

Lapinlahdella pohditaan, pitäisikö kunnan antaa suositus lasten ja nuorten kotiintuloajoista. Lapinlahdella, kuten monissa muissakin Pohjois-Savon kunnissa, on ollut huolta nuorten päihteiden ja huumeiden käytön lisääntymisestä. Viimeksi aihe nousi esiin Pohjois-Savossa Kiuruvedellä.

Huoli nuorista oli otsikoissa ympäri Suomea jo viime vuoden puolella.

Lue lisää: Suomen nuorista ollaan hyvin huolissaan, mutta onko siihen syytä? Nuorisotutkija: huolipuhe on lisääntynyt, vaikka nuorten ongelmat eivät

Islannissa kaikilla nuorilla on yhteisesti sovittu kotiintuloaika, siellä kaikkien nuorten on oltava poissa kaduilta talvisin iltakymmeneen mennessä. Suomessa esimerkiksi Laitilassa, Varsinais-Suomessa (siirryt toiseen palveluun) on otettu joulukuussa käyttöön kotiintuloajat lapsille ja nuorille. Samanlaisia suosituksia on ollut aiemmin käytössä muissakin kunnissa.

"Koko kylä kasvattaa" -ajattelu taustalla

Lapinlahdella kaikkien kunnan valtuustoryhmien allekirjoittamassa aloitteessa todetaan, että suosituksella kotiintuloajoista voitaisiin tukea vanhempien kasvatustyötä.

– Ehkä tässä on taustalla "koko kylä kasvattaa" -ajattelu. Näin huoltajien olisi helpompi perustella nuorelle, että miksi kotiin on tultava tiettyyn aikaan, havainnollistaa Lapinlahden kunnan sivistysosaston osastopäällikkö Rainer Leskinen.

Leskisen mukaan tarkoituksena on, että moniammatillinen työryhmä selvittää sopivat suositukset kotiintuloajoista.