Kajaanin rajalle rakentuu 24 myllyn tuulipuisto – sijoittajilta haetaan reilua 100 miljoonaa euroa

Metsälamminkankaan tuulivoimapuisto on Vaalan ja Kajaanin rajalla noin viiden kilometrin päässä Vuolijoen Ojanperältä.

Kajaani
Tuulivoimala
Tuulivoimapuiston rakentaminen voi alkaa jo tänä vuonna. Mirva Ekman / Yle

Vaalan kunnan ensimmäisen tuulivoimapuiston toteutumiselle on näytetty vihreää valoa, sillä korkein hallinto-oikeus on hylännyt Metsälamminkankaan tuulivoimapuiston osayleiskaavasta tehdyt valitukset.

Metsälamminkankaalle suunnitellaan nyt 24 tuulivoimalan puistoa. Metsälamminkangas on Vaalan ja Kajaanin rajalla noin viiden kilometrin päässä Vuolijoen Ojanperältä.

Hankekehitysyhtiö Lähituuli Oy:n toimitusjohtaja Miika Pillin mukaan rakentaminen alkaa parhaassa tapauksessa jo tänä vuonna.

– Olemme odottaneet korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä jo neljä vuotta. Vaalan kunnanvaltuusto hyväksyi Metsälammenkankaan osayleiskaavan 2015, ja kyllä tässä on kärsivällisyyttä kysytty.

Tuulivoimapuiston omistaja tulee olemaan joku muu kuin hankkeen kehittäjä Lähituuli Oy.

– Tässä on kyseessä reilun 100 miljoonan euron investointi, joten pääomasijoittajien kanssa käydään nyt keskusteluja. Niistä en voi kertoa tarkemmin. Valtion tukea ei tulla tarvitsemaan, sanoo Pilli.

Tuulivoimapuiston rakentuminen Vaalaan on alueellisesti merkittävä. Muun muassa tiet sekä sähkö- ja vesiyhteydet tullaan rakentamaan paikallisten voimin.

Vaalaan on suunnitteilla kaksi muutakin tuulivoimapuistoa, Turkkiselälle sekä Naulakankaalle.