THL: Kouvolassa käytettiin viime vuonna eniten amfetamiinia Suomessa

THL:n mukaan amfetamiinin käyttö nousi Suomessa viime vuonna uuteen ennätykseen.

huumeet
Muovipussillinen amfetamiinia
Tulli

Kouvola ja Kotka sijoittuvat kärkipäähän, kun vertaillaan huumeidenkäyttöä Suomen suurimmissa kaupungeissa vuonna 2018. Kokonaiskäytön osalta Kouvola oli sijalla kolme ja Kotka sijalla neljä. Listan kärjessä oli Helsinki ja toisena Lahti.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tilaston mukaan amfetamiinin käyttö nousi Suomessa viime vuonna uuteen ennätykseen. Kymmenen kaupungin yhteenlasketut amfetamiinin käyttömäärät olivat pitkälle yli 300 kiloa, kun kahta vuotta aiemmin ne olivat 200 kilon luokkaa.

Eniten amfetamiinia käytettiin Kouvolassa, jossa huumejäämien määrä jätevedessä oli kaikkiaan 169,3 milligrammaa tuhatta asukasta kohden. Toiseksi suurimmat amfetamiinijäämät löytyivät Lahdesta (168 mg) ja kolmanneksi suurimmat Kotkasta (164 mg).

Kokaiinin käyttö lisääntynyt

Kokaiinin käyttö on THL:n mukaan edelleen lisääntynyt, erityisesti eteläisen Suomen suurissa kaupungeissa.

Vuodesta 2012 vuoteen 2018 kokaiinin käyttö on moninkertaistunut Suomessa. Metamfetamiinin käyttö väheni viime vuonna, mutta käyttö vaihtelee edelleen paljon paikkakunnittain.

Käyttömäärät on saatu selville tutkimalla huumejäämiä kaupunkien jätevesistä. Vuonna 2018 tutkimukseen osallistui 23 kaupunkia lähialueineen. Näistä yhdeksän oli mukana ensimmäistä kertaa, muun muassa Kouvola.

Tutkimuksen väestöpohja on noin 55 prosenttia koko Suomen väestöstä.