Algerian uuteen hallituksen mukaan naisia ja nuoria – mielenosoitukset jatkuvat

Väliaikaishallituksen on määrä olla vallassa vain vähän aikaa. Uusi pääministeri kaipaa vuoropuhelua.

Algeria
Algerialaiset opiskelijat osoittivat mieltään maan pääkaupungissa tiistaina 12. maaliskuuta.
Algerialaiset opiskelijat osoittivat mieltään maan pääkaupungissa tiistaina 12. maaliskuuta.Ryad Kramdi / AFP

Algerian tuore pääministeri Noureddine Bedoui aikoo kasata uuden hallituksen heti ensi viikolla. Bedouin mukaan hallituksesta tulee teknokraattinen ja sen on määrä olla vallassa vain vähän aikaa.

Bedoui nimitettiin väliaikaishallituksen vetäjäksi maanantaina.

Pääministeri Bedoui lupaa, että uudessa hallituksessa ovat edustettuina myös naiset ja nuoret. Juuri naiset ja nuoret ovat osallistuneet vilkkaasti viikkoja Algeriassa jatkuneisiin mielenosoituksiin.

Mielenosoittajat ovat vaatineet Algeriaan nopeita poliittisia muutoksia. Bedouin mukaan poliittisia muutoksia suunnittelemaan perustetaan erillinen "kansalliskokous". Siihen pääsevät Bedouin mukaan osallistumaan muun muassa toimittajat.

– Toivon, että oppositio on valmis vuoropuheluun. Hallitus on avoin dialogiin kaikissa asioissa, Noureddine Bedoui sanoi aamupäivällä Alger'ssa järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

Algerian tuore pääministeri Noureddine Bedoui kuvassa oikealla ja pääministeri Ramtane Lamamra vasemmalla.
Algerian tuore pääministeri Noureddine Bedoui kuvassa oikealla ja pääministeri Ramtane Lamamra vasemmalla.Mohamed Messara / EPA

Mielenosoittajat taipumattomina

Monet mielenosoittajat, aktivistit ja lakimiehet ovat ilmoittaneet, etteivät he ainakaan toistaiseksi ole halukkaita neuvottelemaan Algerian vallanpitäjien kanssa.

Mielenosoitusten odotetaan jatkuvan eri puollilla Algeriaa.

Mielenosoitukset ryöpsähtivät maanlajuisiksi kolme viikkoa sitten. Kaduilla noustiin vastustamaan 20 vuotta maata hallinneen presidentti Abdelaziz Bouteflikan halua viidennelle presidenttikaudelle.

Huonokuntoinen Bouteflika palasi viime viikonloppuna Sveitsistä sairaalahoidosta kotimaahansa ja ilmoitti myöhemmin vetäytyvänsä presidenttiehdokkuudesta. Huhtikuulle kaavaillut presidentinvaalit on nyt siirretty tuonnemmaksi

Pääministeri Noureddine Bedoui sanoi tiedotustilaisuudessa myös, että Algeriaan perustetaan itsenäinen lautakunta pohtimaan presidentinvaalien ajankohtaa.