Amfetamiinin määrä kasvanut Kajaanin jätevesissä huomattavasti: "Ei ole näkynyt poliisin työssä"

THL tutki jätevesien huumepitoisuuksia viime vuonna ensimmäistä kertaa myös Kajaanissa.

Kajaani
Amfetamiinia.
Itä-Suomen poliisilaitoksen takavarikoimaa amfetamiinia.Itä-Suomen poliisilaitos

Amfetamiinin määrä Kajaanin jätevedessä kasvoi viime vuonna puolen vuoden aikana noin kaksinkertaiseksi. Mittauksia tehtiin maaliskuusta marraskuuhun.

Kasvu seuraa muun Suomen mallia, jossa amfetamiinia löydetään jätevesistä yhä enemmän. Rikoskomisario Hannu Rönkön mukaan amfetamiinin käyttö on kasvanut Oulun poliisilaitoksen alueella.

– Kainuussa kasvu ei ole näkynyt poliisin työssä. Tavallisesti amfetamiini on aiheuttanut oheisrikollisuutta, mutta täällä esimerkiksi omaisuusrikosten määrä on vähentynyt hiljalleen, kertoo Rönkkö.

Myös MDMA:n eli ekstaasin ja metamfetamiinin määrät Kajaanin jätevesissä kasvoivat mittauksien välillä. MDMA:ta löytyi kuitenkin vähän amfetamiiniin verrattuna ja metamfetamiinin määrä oli vielä hyvin pieni.

– En usko, että käyttäjien määrä olisi olennaisesti kasvanut. Sen pitäisi näkyä jo katukuvassa. Huumeidenkäyttöä on kuitenkin hyvin monenlaista. Toiset käyttävät harvemmin ja toiset vakituisesti, Rönkkö kertoo.

THL mittasi jätevesien stimulanttihuumeiden pitoisuuksia Kajaanissa ensimmäistä kertaa. 23 kaupungin vertailussa Kajaani sijoittui häntäpäähän. Samanlaisia huumepitoisuuksia löytyi Joensuun, Porin ja Seinäjoen jätevesistä.

Haluamme tehdä juttuja yhdessä yleisön kanssa, lähetä meille kysymys! (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää aiheesta:

"Katujen gorillalaumassa selviää, jos ei jää velkaa ja pitää suunsa kiinni" – kaksi tarinaa piikkikoukusta