Hyppää sisältöön

Kiistellyt huumeiden pistohuoneet törmäsivät lakiin Helsingissä – perustaminen vaatisi uuden lain: "Ei mahdollista edes kokeilla"

Selvityksen mukaan huumausaineiden käytön salliminen kaupungin tiloissa on nykylainsäädännön vastaista. Helsinki puntaroi nyt, esittääkö se erillislain säätämistä.

Kööpenhaminassa sijaitseva piikitityshuone. Kuva: Yle

Helsingin valtuusto päätti marraskuussa pitkän keskustelun jälkeen, että kaupunki selvittää, kannattaako niin sanottuja piikityshuoneita perustaa.

Nyt valmistunut selvitys osoittaa, että huumausaineiden käytön salliminen kaupungin tiloissa tai huumeiden tunnistus on Suomen nykylainsäädännön vastaista.

– Huumelainsäädäntö katsottiin hyvin tarkkaan läpi, ja nykyisen lain puitteissa tätä ei ole mahdollista edes kokeilla. Yksiselitteisesti Suomen lainsäädäntö ei tätä tällä hetkellä salli, sanoo psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja Mikko Tamminen Helsingin kaupungilta.

Tamminen toimi selvitystä tehneen työryhmän puheenjohtajana.

Helsingin kaupunginhallituksen pöydälle nostetaan ensi maanantaina harkittavaksi ehdotus, jossa kaupunki esittää valtioneuvostolle erillislain säätämistä. Tämä mahdollistaisi piikityshuoneiden kokeilun Helsingissä oman pilottilain nojalla.

Valtakunnansyyttäjänviraston antaman lausunnon mukaan lakiin pitäisi kirjata muun muassa, onko huumausaineiden käyttäminen ja hallussapito rangaistavaa myös käyttöhuoneen tiloissa, mitä tehtäviä huoneiden henkilökunnalle kuuluisi ja miten käyttöhuoneet rahoitettaisiin.

Laissa pitäisi myös määritellä, onko poliisilla ja syyttäjällä oikeus saada tietoa käyttöhuoneen henkilökunnalta, jos käyttöhuoneessa epäillään rikosta.

– Laki antaisi mahdollisuuden, ja sen rajoissa voitaisiin erikseen päättää, mitä tehdään ja missä tehdään, sanoo Tamminen.

Ulkomaiset kokemukset puoltavat lainsäädäntöaloitteen tekemistä

Piikityshuoneita löytyy jo muualta Euroopasta. Esimerkiksi Tanskan Kööpenhaminassa kaupunki ja poliisi ovat tehneet sopimuksen, jonka mukaan maantieteellisesti rajatulla alueella huumeiden hallussapito on sallittua, jos on käyttötilan vakituinen asiakas.

Tammisen mukaan myös muualla on aluksi tehty määräaikaisia pilottilakeja, joista on myöhemmin tehty pysyviä muutoksia lainsäädäntöön. Muissa maissa valvotut ja oikein sijoitetut käyttötilat ovat vähentäneet huumehaittoja.

Selvityksen mukaan näin voisi käydä myös täällä.

– Helsingissä on paljon pistettävien huumeiden käyttäjiä, ja täällä on tehty pitkään terveysneuvontatyötä, missä puhtaita välineitä vaihdetaan. Tämä olisi yksi uusi keino tavoittaa hyvin marginalisoituja huumeiden käyttäjiä ja ehkäistä vakavia infektiosairauksia, sanoo Tamminen.

Psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja Mikko Tamminen toimi piikityshuoneista selvitystä tehneen työryhmän puheenjohtajana. Kuva: Elise Tykkyläinen / Yle

Työryhmän mukaan Helsinkiin sopisi ensisijaisesti päiväkeskusta muistuttava malli, jossa olisi myös muita palveluita. Hyvin kohdennettuna ja toteutettuna erillistila todennäköisesti vähentäisi raportin mukaan myös huumeiden käytöstä aiheutuvia häiriöitä.

Kokonaisuudessaan työryhmän toteamat vaikutukset sekä ulkomaiset kokemukset puoltavat lainsäädäntöaloitteen tekemistä ja hankkeeseen vaikuttamista valtakunnan tasolla.

Entä kannustaako huoneiden perustaminen huumeiden käyttämiseen?

– Ei kannusta. Nämä on tarkoitettu ihmisille, jotka ovat syvällä huumeidenkäyttömaailmassa. Samalla ne ongelmat, mitkä nyt näyttäytyvät kadulla, sadaan siirrettyä kontrolloituun tilaan, Tamminen sanoo.

Huumeiden käyttö on kasvanut ennätyslukemiin

THL tiedotti tänään torstaina, että kansallisesti amfetamiinin käyttö on hyppännyt ennätyslukemiin. Pääkaupunkiseudulla käytetään amfetamiinia ja metamfetamiinia neljänneksi eniten koko maassa ja myös kokaiinin käyttö on ennätyssuurta.

Viikinmäen jätevesipuhdistamon tuloksissa opioidikorvaushoito- ja kipulääkkeenä käytetyn metadonin käyttömäärät ovat puolestaan pysyneet hyvin vakiona koko seurantajakson ajan eli vuodesta 2012–2018.

Jätevesitutkimuksella saadaan riippumatonta tietoa alueella tapahtuvasta huumeiden käytöstä miltei reaaliaikaisesti.

Helsingin puhdistamon piiriin kuuluvat myös Itä-Vantaa, Sipoo, Kerava, Pornainen, Espoo, Länsi-Vantaa sekä Kirkkonummi.

Lue myös:

.
.