Matkailujäänmurtaja Sampolle työtaisteluvaroitus keskelle risteilykautta

Mikäli sopimusta ei saada aikaan, työnseisaus alkaa 29. maaliskuuta. Lippuja risteilyille on myynnissä huhtikuun puoliväliin asti.

Jäänmurtaja Sampo
Matkailujäänmurtaja Sampo.
Risto Koskinen / Yle

Kemin edustalla liikennöivälle matkailujäänmurtaja Sampolle on annettu työtaisteluvaroitus.

Suomen Konepäällystöliiton, Suomen Laivanpäällystöliiton ja Suomen Merimies-Unionin sekä Kemin Sataman väliset työehtosopimukset koskien matkailujäänmurtaja Sampoa päättyivät helmikuun lopussa.

Osapuolet ovat neuvotelleet uusien työehtosopimuksien aikaansaamisesta, mutta neuvottelut eivät ole johtaneet tulokseen. Neuvottelut jatkuvat nyt valtakunnansovittelijan johdolla.

Mikäli osapuolten välillä ei saada aikaan ratkaisua uusista työehtosopimuksista, kyseessä olevien sopimusten soveltamispiiriin kuuluva aluksen laivaväki aloittaa työnseisauksen 29. maaliskuuta.

Ylen saamien tietojen mukaan neuvotteluissa ei niinkään ole riitaa rahasta, sillä työnantaja on ollut valmis alan yleisen linjan mukaisiin palkankorotuksiin.

– Olisimme halunneet neuvotella muun muassa työaikajoustoista, jotta ne vastaisivat kotimaan matkustaja-alusten työaikajärjestelyjä, jotka ovat joustavampia kuin matkailujäänmurtajalla on tähän asti ollut. Työntekijäliitot eivät olleet valmiita ollenkaan neuvottelemaan työnantajan esityksestä, kertoo Kemin Satama Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Rantsi.

Merimiesunioni ei halunnut kommentoida Ylelle sopimusriitaa. Konepäällystöliiton ja Laivanpäällystöliiton edustajia emme tavoittaneet kommentoimaan tilannetta.

Matkailujäänmurtajan risteilykausi päättyy huhtikuun 13. päivä.

Kolahtaisi matkailun talvisesongin loppuun

Toimitusjohtaja Susanna Koutonen sanoo, että Kemin Matkailussa ei vielä ole tehty varasuunnitelmaa mahdollisen lakon vuoksi. Tilannetta seurataan ja toivotaan, että osapuolet pääsevät neuvottelemalla sopuun.

Susanna Koutonen tähdentää, että lakko olisi sesonkitoiminnassa mukana oleville matkailuyrittäjille alueellisestikin merkittävä takaisku.

– Harmittaisi kyllä aivan suunnattomasti, jos ratkaisua ei löydetä tai mahdolliselle lakolle ei saataisi jonkinlaista lykkäystä. Ne viimeiset päivät huhtikuussakin ovat tärkeitä talvimatkailussa toimiville hotelleille sekä safari- ja kuljetusyhtiöille. Lakko myös sattuisi aika pahasti thaimaalaisten matkailijoiden uudenvuoden kanssa päällekkäin, Susanna Koutonen sanoo.

Korjattu 14.3.2019 klo 13.35: Työnseisauksen mahdollinen alkamispäivä.

Lisätty 14.3.2019 klo 17.40 toimitusjohtaja Jaakko Rantsin ja toimitusjohtaja Susanna Koutosen kommentit.