1. yle.fi
  2. Uutiset

Tunnettu taideteos myytiin yhdellä eurolla – Helsingissä Pohjola-talon pihalla seissyt teos muuttaa Vantaan Aviapolikseen

Vaikka kauppahinta oli halpa, Antti Maasalon Pohjolan syke -taideteoksesta tulee Vantaan kaupungille yli 30 000 euroa kuluja.

taide
Pohjolan syke -taideteos on seissyt Pohjola-talon edustalla vuodesta 1990.
Pohjolan syke -taideteos on seissyt Pohjola-talon edustalla vuodesta 1990.Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin Niemenmäessä sijaitsevan Pohjola-talon pihassa pitkään seissyt taideteos Pohjolan syke on saamassa uuden paikan Vantaalta.

Pohjola-yhtiön satavuotisjuhlan kunniaksi vuonna 1990 paljastettu Antti Maasalon teos siirrettiin jo viime kesänä Vantaalle suojaan korttelissa meneillään olevien rakennus- ja purkutöiden ajaksi. Uusi sijoituspaikka tulee olemaan Vantaan Aviapolis.

Vantaan kaupungininsinööri Henry Westlin kertoo, että teos ostettiin Vantaalle symboliseen yhden euron kauppahintaan. Vantaalle tulee Westlinin mukaan kuitenkin kuluja teoksen pystytykseen ja jalustaan liittyen reilut 30 000 euroa.

Taitelija mielissään uudesta paikasta

Taiteilija Antti Maasalo on teoksen uudesta sijaintipaikasta mielissään.

– Olin ensin pettynyt, kun kuulin, että teoksen alta on myyty maa pois. Siihen alkoi sitten löytyä ratkaisuja, kun kyselin itse mahdollisuuksia uudelleen sijoittamiseen. Olen toiminut vain myötävaikuttajana. Tykkään kovasti, että se saadaan nyt uudelle paikalle, joka on ehkä vielä näyttävämpi kuin aiemmin.

Tornimainen, teräksestä ja akryylimuovista tehty taideteos seisoo matalassa graniittialtaassa. Teoksen yläosan rattaat heijastelevat värispektrin eri värejä.

Teoksen alkuperäinen nimi oli Revontulet, ja tämä nimi palautetaan nyt käyttöön. Samalla teoksesta tulee puhtaasti valotaideteos, eli mukana ei ole vettä kuten aiemmassa sijoituspaikassa.

Uusi sijainti on siis Vantaalla Aviapoliksen kaupunginosassa, mutta tarkempaa sijaintia Westlin ei osaa vielä sanoa.

Teoksen julkistustilaisuus on tarkoitus järjestää kevään tai alkukesän aikana 2019.

Lue seuraavaksi